ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО ПАРАСТОС У ЦРКВИ СВЕТОГ МАРКА У БЕОГРАДУ

На платоу испред цркве Светог Марка служен је парастос страдалим Србима из Крајине

На платоу испред цркве Светог Марка служен је парастос страдалим Србима из Крајине

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас на платоу испред Цркве Светог Марка у Београду парастос за Србе пострадале у хрватској акцији "Олуја" у августу 1995. године.

Прије парастоса грађани су прислужили свијеће за покој душа страдалих, а са звучника су читана имена убијених и несталих током акције "Олуја" и послије ње.

Представници Удружења избјеглица и колониста Алибунар развили су транспарент на коме је писало "Олуја = злочин".

Служењу парастоса присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта, предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић, комесар за избјеглице Владимир Цуцић, замјеник предсједника Српског народног вијећа из Хрватске Саша Милошевић и више хиљада грађана.

Након парастоса, окупљеним грађанима обратио се Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је подсјетио на страдање српског народа у Првом и Другом свјетском рату, на злочиначке логоре, не само у Јасеновцу, него и на другим мјестима широм Независне Државе Хрватске (НДХ) и на најновија страдања српског народа деведесетих година до НАТО бомбардовања.

"Оно што се данас назива акцијама `Олуја` и `Бљесак` био је бљесак мржње опаке, опасне и братоубилачке, а када је братоубилачка, она је и богоубилачка", рекао је митрополит Амфилохије.

Србија је данас тачно у подне минутом ћутања, црквеним звонима и сиренама обиљежила Дан сјећања на страдале и прогнане Србе.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је са делегацијом Коалиције удружења избјеглица у Ташмајданском парку положио вијенац на спомен-плочу Србима страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије.

Вулин је том приликом рекао да му је жао што се 20 година чекало да се проговори о "Олуји", наводећи да не могу да се мире џелати и жртве, али да треба да се мире дјеца, а да они који су починили злочине морају да буду кажњени.

Он је напоменуо да Хрватска 20 година након акције "Олуја" мора пред ЕУ, самом собом и Србијом, али и пред својим држављанима које је протјерала да каже шта ће урадити да би се они вратили.

"Хрватска је та која мора гласно да каже да жели ове људе назад, 20 година је дуг временски период и могло је до сада да се уради све то", рекао је Вулин.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта рекао је да домаћу, али и свјетску јавност треба подсјетити да је на простору бивше Југославије страдао велики број Срба.

Он је апеловао на међународну јавност да се све жртве третирају на исти начин, да злочинци буду кажњени, без обзира на националну припадност, и да се поштују људска права свих грађана.

У 14.00 часова у Центру "Сава" биће одржана меморијална академија, у организацији Коалиције удружења избјеглица, на којој ће се обратити предсједник Србије Томислав Николић, а биће приказан и филм о страдању и прогону Срба током оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

У Србији и Републици Српској данас је Дан жалости поводом обиљежавања Дана сјећања на страдање и прогон Срба у акцији хрватске војске и полиције "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године и у којој је убијено и нестало 2.000 Срба, док их је 250.000 протјерано са својих огњишта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВУЧИЋ: АКЦИЈА "ОЛУЈА" - ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

20 година од “Олује”: Свет нек зна да бол не пролази

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИ 5. АВГУСТА ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ У "ОЛУЈИ"

Олуја - Jadovno 1941.