ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ "ОЛУЈЕ" У ГОРЊЕМ СЕЛИШТУ

ГорњеСелиште

ГЛИНА, 11. АВГУСТА /СРНА/ - На гробљу у српском селу Горње Селиште код Глине на Банији данас је служен парастос српским цивилима који су погинули у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

 

 

Парастосу, који је служио парох петрињски Славко Шарац, присуствовали су мјештани Селишта, Глине и представници Вијећа српске националне мањине.

Замјеник градоначелника Глине Ђуро Стајић рекао је Срни да током парастоса у Горњем Селишту није било инцидената.

„Парастос је служен у Горњем Селишту, гдје су жртве `Олује` покопане у 56 крстовима означених гробова и у централном дијелу гробља гдје је заједничка гробница означена крстом", додао је Стајић.

Према службеним подацима, на тој локацији у масовној гробници налази се око педесет тијела, док процјене говоре да је ријеч о 100, па чак и о 200 посмртних остатака. 

Осим масовних гробница, на гробљу се налазе и два реда појединачних гробова на којима су крстови означене са Н.Н. а који су због протеклих година и неодржавања иструнули или су у веома лошем стању. 

До сада су на подручју Баније обављене тек двије ексхумације са православних гробља у Петрињи гдје је нађено 160 и Двору гдје је ексхумирано 66 посмртних остатака чији је дио у међувремену идентификован након чега су достојно сахрањени. 

Масовна гробница у Горњем Селишту још чека ексхумацију.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

 

Везане вијести: 

 

11.8.2012. - Парастос српским жртвама Олује у Горњем Селишту код Глине