НИЈЕ КРАЈ ПРАВНЕ БОРБЕ

БЕОГРАД, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Одлука америчког савезног суда у Чикагу да није надлежан за случај тужбе групе Срба из Хрватске против америчке војне консултантске фирме "МПРИ", која је припремала и обучавала хрватске снаге за акцију "Олуја", не значи крај правне борбе, која ће бити, ако треба, настављена и пред хрватским судовима, рекао је Срни директор "Веритаса" Саво Штрбац.

Он је додао да, у сваком случају, адвокати Срба из Крајине, из Хрватске, који су заступали овај случај у САД могу да поднесу жалбу америчком Врховном суду на ову одлуку судије из Чикага и да траже додатна објашњења, као и увид у читаву одлуку. 

"Наши адвокати имају право жалбе и вјерујем да ће то и учинити. Ово није крај процеса. Наставља се правна битка да ли је амерички суд надлежан или није", рекао је директор Документационо-информационог центра "Веритас". 

Према његовим ријечима, више од 80 адвоката из три компаније који заступају Србе пред америчким судом у овом случају наставиће правну битку, ако треба и у Хрватској, у случају да чикашки судија то сугерише. 

"Онда ће хрватски судови морати да осуде `МПРИ` да плате Србима штету", рекао је Штрбац. 

Штрбац напомиње да је амерички судија Џон Ли у својој одлуци написао да се већина умијешаности "МПРИ" у догађаје из српске тужбе десило ван америчке територије у Хрватској, као и да послови које је МПРИ обављала у свом сједишту у Вирџинији, у Америци, у вези са припремама "Олује", нису довољни да би се прогласила надлежност америчког суда. 

Штрбац истиче да је судија Ли у својој одлуци навео занимљиву реченицу - да подржава подносиоце тужбе против `МПРИ` да поднесу цивилне тужбе за ометање и отимање имовине, с обзиром да у тужби стоји да су "хрватске снаге систематски пљачкале и уништавале домове, послове и усјеве, а неке куће су и присвојили". 

"Овај дио одлуке је мало нејасан. Судија Ли је, ипак, подржао тужитеље да поднесу цивилне тужбе за ометање и отимање имовине, али је нејасно да ли у дијелу тужбе која му је поднесена или тек треба нешто друго тужитељи да покрену пред хрватским судовима", рекао је Штрбац. 

Подсјетивши да се судија из Чикага у својој одлуци позвао на преседан случаја тужбе Нигеријаца против компаније "Ројал Дач шел" за тортуру и ненадлежности америчког суда, Штрбац је рекао да адвокати Срба у Америци у свој жалби треба да наведу да је чикашки судија погријешио и да овај случај није исти као случај Нигеријаца. 

Одлука суда у Чикагу да пред америчким правосуђем не може бити покренут случај по тужби против војне консултантске фирме `МПРИ` из САД да је обучавала и опремала хрватске снаге током акције "Олуја објављена је на сајту www.courthousenews.com. 

Судија Џон Ли донио је одлуку да, упркос трагичним и ужасним стварима које се помињу, нема надлежност да саслуша тврдње наведене у тужби коју је 2010. године поднијела група српских држављана у име свих Срба из Крајине који су живјели у Хрватској 1995.године. 

У тужби се тврди да је МПРИ, чија је база у САД и коју воде бивши амерички официри, осмислила план, тренирала и обучила хрватске снаге да проведу геноцид на Србима у "Олуји". 

Према тужби, хрватски лидери поручили су фирми МПРИ да желе да "Србе истјерају из земље", а планирање операције извршено је у сједишту компаније у Вирџинији и у Хрватској. 

"Операција `Олуја` резултирала је највећим чином етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата. Неколико хиљада недужних цивила били су мете напада, рањавања и убистава због чега је од 300.000 до 350.000 побјегло из Крајине", наглашава се у тужби. 

Подносиоци тужбе истичу "да није познато да ли је особље МПРИ учествовало у геноциду и да се то не помиње у тужби, већ да је познато да је та фирма обезбиједила све што је потребно да се геноцид проведе". 

Подносиоци тужбе потражују одштету од 10,4 милијарде долара, уз камате од 1995. године.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

БЛ: Свијеће за Србе, жртве "Олује"

“Олуја“ - злочин без казне

Крајишници у Крњачи: Ране дубоке, нада једва тиња

ЕКСХУМИРАНО 875 ЖРТАВА