ОДЛУКА О ОСНИВАЊУ ОДБОРА ЗА ПРОСЛАВУ "ОЛУЈЕ" - АНТИЕВРОПСКИ ЧИН

Миодраг Линта

Миодраг Линта

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је да одлука Владе Хрватске о оснивању Одбора за обиљежавање 20 година од војно-полицијске акције "Олуја" представља антиевропски чин.

Линта истиче да чињенице показују да је Хрватска једина држава ЕУ која скоро двије деценије слави злочин над дијелом својих грађана српске националности. 

"Хрватска власт, опозиција и демобилисани борци сагласни су у веома мало ствари, а једна од њих јесте да треба прослављати злочиначку акцију `Олуја` у којој је протјерано више од 220.000 Срба и убијено више од 1.200 српских цивила", саопштио је Линта. 

Он додаје да се у прослави злочина над Србима слажу Колинда Грабар Китаровић, Зоран Милановић, Весна Пусић, Томислав Карамарко, Ружа Томашић, Марко Перковић Томсон, Бранимир Главаш и други. 

Линта апелује да Европска комисија и Европски парламент не дозволе да једна њихова чланица слави масовни злочин над дијелом својих грађана и да затраже да Хрватска почне коначно испуњавати обавезе које је преузела потписивањем Уговора о приступању са ЕУ у новембру 2011. године. 

У саопштењу се подсјећа да се једна од тих обавеза односи на процесуирање ратних злочина, али је у претходне три и по године од потписивања Уговора о приступању Хрватска подигла само једну оптужницу против припадника хрватских оружаних снага. 

Линта подсјећа да је ријеч о оптужници против Рајка Кричковића, због убиства три члана српске породице Совиљ у селу Кијане код Грачаца, а да је интересантно то што је Рајко Кричковић по националности Србин. 

"Овим се жели послати лажна порука да Хрвати нису чинили злочине над Србима у грађанском рату у Хрватској већ да су само Срби, као припадници хрватских оружаних снага, убијали српске цивиле", истакао је Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

БРИСЕЛ ДА ЗАУСТАВИ ПРОСЛАВЉАЊЕ "ОЛУЈЕ" - Jadovno 1941.

СКАНДАЛОЗНА НАЈАВА ВОЈНЕ ПАРАДЕ ПОВОДОМ "ОЛУЈЕ ...

У БЕОГРАДУ У АВГУСТУ ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА

Олуја - Jadovno 1941.