ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОТВРДА ПРЕСУДЕ ЗА УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

Savo Strbac.jpg

БЕОГРАД, 15. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да се након одбацивања поднесака Хрватске и њених америчких лобиста у Хашком трибуналу, може очекивати потврда пресуде двојици хрватских генерала Анти Готовини и Младену Маркачу за "Олују" и то за удружени злочиначки подухват.

Штрбац је рекао Срни да би се, у одлучивању о првостепеној пресуди у априлу, евентуално могло очекивати мало смањење казне за Готовину и Маркача, који су осуђени на 24 и 18 година због учешћа у удруженом злочиначком подухвату, који је предводио Фрањо Туђман, а коначна пресуда до краја године.

"То што је Жалбено вијеће Хашког трибунала одбацило, након хрватског, и поднесак 12 хрватских лобиста, говори да се може очекивати да се потврди првостепена пресуда по питању удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ био трајно и присилно протјеривање Срба из Крајине, из Хрватске", рекао је Штрбац.

Он је изразио задовољство што је Жалбено вијеће Хашког суда одбацило захтјев 12 америчких наводних правних и војних стручњака, уз оцјену да су пристрасни и да нису објективни, те да су двојица из те групе већ била раније укључена у овај случај, од којих један као вјештак одбране Готовине, а други као извјештач УН, који је тврдио да није било злочина над српским цивилима у акцији Медачки џеп.

"Ова судска одлука потврђије да је све ово Хрватска излобирала и да су платили тих 12 величанствених, како су их представљали у Хрватској. Мислим да су их хашке судије добро научиле памети", оцијенио је Штрбац, додајући да "пријатељ суда" указује на правне пропусте, а не на чињенично стање неког случаја.

Он је оцијенио да би потврда квалификације злочина "Олуја" као удруженог злочиначког подухвата задовољила хрватске Србе и дала им могућност да се изборе за своја изгубљена права, али и да покрену спорове против Хрватске за надокнаду штете за своје убијене најмилије.

Штрбац додаје да би потврда пресуде са овом квалификацијом била и "вјетар у леђа" контратужби Србије против Хрватске за геноцид, као и тужби око 200 000 крајишких Срба пред судом у Чикагу против америчке компаније МПРИ и групе пензионисаних америчких генерала, који су планирали "Олују".

"Хрватска и даље полаже наду да ће успјети да спасе генерале и хрватску државу, јер се боји посљедица пресуде о удруженом злочиначком подухвату, јер тада више ништа неће бити као прије", навео је Штрбац.
       
Жалбено вијеће Хашког трибунала одбацило је јуче поднесак 12 америчких стручњака, који су тражили да се преиспитају налази у вези са незаконитим артиљеријским нападима током операције "Олуја" из првостепене пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

Вијеће је уврдило да је артиљеријски напрад на Книн, Обровац, Бенковац и Грачац био неселективан и незаконит и да је био усмјерен против цивила.

 

 

Извор: срна