Обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја"

Република Српска и Србија први пут су обележиле Дан сећања на страдање и прогон Срба, централном манифестацијом код Сремске Раче. Скуп, коме је присуствовало хиљаде грађана, одржаван је на 20. годишњицу хрватске војно-полицијске акције "Олуја", током које је протерано 250.000 Срба

Александар Вучић и Милорад Додик у Саву спуштају вијенце у знак сјећања на све страдале Србе у Олуји

Александар Вучић и Милорад Додик у Саву спуштају вијенце у знак сјећања на све страдале Србе у Олуји

Одлуком која је донесена на недавно одржаној заједничкој сједници, влад&ацирц; Републике Србије и Републике Српске, за сутра је проглашен Дан жалости.

20:23 - "Поштоваћемо све, али ћемо за промену поштовати и себе и своје жрве. Свако име, даћемо сваком имену тугу дужу од шест дана, дужу од шест ноћи. Дозволите ми да исправим 20 година дугу неправду и да кажем оно што је тада Србија мислила, али није умела или смела да каже. Дозовлите ми да то изговорим покајнички, али ћу их речи гласно и поносно.

Добро дошли наши Срби, наши Крајишници, добро дошли својој кући. Стигли сте у вашу Србију, у нашу и вашу једину Србију. Живели Крајишници, живела Србија!", закључио је на крају свог говора премијер Србије.

20:20 - "Ви драги Крајишници пријатељи прогнаних и страдалих из Српске и Србије не сакривајте своју тугу, чемер, гнијев, љутњу не само према онима од којих сте склањали своје породице, већ и према свима нама који нисмо имали храбрости да себе погледамо у лице и запитамо да ли смо вам помогли онолико колико смо као Срби и Србија морали", поручио је премијер Србије Александар Вучић.

21.18 - Присутнима се обратио и премијер Србије Александар Вучић

"Данас је дан када се обележава прогон, дан врућ, тежак и тужан. У новијој историји тешко је наћи тужнији дан. Данас је дан када одајемо дубоку очаст жртвама, више од 2.000 убијених и прогнани.

Желим да речи мржње и освете не буду те које ће обележити данашњи дан. Са Хрватском имамо добре односе, а

Желим да свету пошаље поруку Злочин се мора опростити, али се не сме заборавити, и то баш на овом месту. Превише је данас тешко за велике и тешке речи.

Зашто не славите 6 дана, тако ћете моћи да се сетите свакога кога сте протерарли појединачно. Кажете победили сте, а зликовци Срби су били агресори. Јесте ли икада чули за агресоре на сопстевене њиве. Кад неког победите, тај други је поражен, и ту сте у праву. Нисмо веровали да је било ко способан да учини такво дело .

Резултат ваеш победе су згаришта, опустошена села. А наше

21:17 - Хор "Србадија" изводи нумеру "Тамо далеко".

21:15 - "Ми Срби имамо право да уредимо наше двије државе, РС и Србију, и то ћемо чинити, поручујући свима да у њима има мјеста за све који желе мир и који желе сарадњу, који желе добар и угодан живот", рекао је Додик.

21:08 - "Једина грешка свих нас јесте што смо вјеровали у Југославију и што смо постали жртва Југославије", рекао је Додик.

21:06 - Додик је рекао да је мост на Сави код Раче тих несрећних дана прогнаном народу представљао симбол слободе и симбол спаса. 

21:03 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик обраћајући се присутнима рекао је да су хрватске снаге 1995. године заједно са америчким и другим западним снагама извели етничко чишћење Срба.

20:52 -  У умјетничком дијелу програма наступа СЦПД "Србадија", под диригентском палицом Десанке Тракиловић, тачком чији је назив "Наша је туга велика". 

20:45 - "Надамо се да ће слика о нама, међу онима који многим народима `кроје капу` бити измијењена. Нисмо ми геноцидан народ. Ми желимо да у очима свијета будемо оно што смо одувијек били, мирољубив народ", поручио је српски патријарх.

20:43 - "што је најжалосније тај злочин су извршили они који су наша браћа по вери, са којима смо заједно живели 10 векова", истакао је Иринеј.

20:35 - "Браћо и сестре овђе смо да се помолимо и да се сјетимо свих оних из рода нашег и порода који су бјежећи од сабље и мача из Републике Српске и Републике Српске Крајине према мајци Србији, умрли и страдали", рекао је у бесједи патријарх српски Иринеј.

20:20 - Његова светост патријарх српски Иринеј уз саслужење свештенства СПЦ служи парастос страдалим Србима из Републике Српске Крајине.

20:17 - Интониране су химне Републике Српске и Србије.

20:10 - Двојица званичника спустили су вијенце у ријеку Саву.

20:00 - Обиљежавање Дана сјећања на страдале у акцији "Олуја" почело је симболичним сусретом предсједника Српске Милорада Додика и премијера Србије Александра Вучића на мосту на ријеци Сави.

 

Извор: Радио Телевизија БН

 

Везане вијести:

20 година од “Олује”: Свет нек зна да бол не пролази

ПАРАСТОС И ДАЋА СРБИМА СТРАДАЛИМ У "ОЛУЈИ" 5. АВГУСТА

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИ 5. АВГУСТА ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ У "ОЛУЈИ

СУТРА ДАН ЖАЛОСТИ У СРПСКОЈ

Олуја - Jadovno 1941.