ЊЕМАЧКА ИЗРУЧИЛА ОПТУЖЕНОГ ЗА УБИСТВО СРБА ПОСЛИЈЕ "ОЛУЈЕ"

Oluja.jpg

ЗАГРЕБ, (СРНА) - Њемачка је Хрватској изручила бившег хрватског официра Божу Бачелића да би му се поново судило за ратни злочин убиства двоје српских стараца у селу Прокљан код Скрадина 1995. године.
       
Бачелић, бивши припадник 113. шибенске бригаде, уз полицијску пратњу синоћ је доведен у шибенски затвор, након чега ће бити премјештен у сплитски затвор, јер је Врховни суд надлежност над његовим случајем пребацио сплитском жупанијском суду.
       
Хрватски медији јављају да би Бачелић у Шибенику требало да буде испитан, не само о злочину у Прокљану, него и о околностима ликвидације српских цивила у селима Вариводе и Гошићи у августу и септембру 1995. године.
       
Бачелић је оптужен да је као командир извиђача са још тројицом војника 11. августа 1995. године у акцији чишћења терена мучки убио српски брачни пар Николу (76) и Милицу (74) Дамјанић, а затим запалио њихова тијела која су пронађена поред њихове куће у Прокљану.

Четворицу оптужених шибенски жупанијски суд је 2002. ослободио, уз образложење да се, иако је неспорно да је ратни злочин почињен, не може доказати ко је од оптужених пуцао у цивиле.

Такву пресуду укинуо је Врховни суд, вративши поступак на почетак, али је прије поновљеног суђења 2007. године Бачелић побјегао, па је након четири и по године ухапшен 9. фебруара у Франкфурту.

Бачелића су на предају прије три и по године јавно позивале породице остале тројице оптужених - Анте Мамића, Луке Вука и Јурице Равлића, јер без њега није могло почети обновљено суђење, а они су већ двије године били у притвору.

Сва четворица први су пут ухапшена у септембру 2001. године, а на слободи су се нашли након неправоснажне ослобађајуће пресуде. Тројица оптужених поновно су притворени након поништења пресуде.

Суд у Шибенику одлучио је 2007. да се могу бранити са слободе, али је Врховни суд прихватио жалбу шибенског жупанијског тужилаштва и укинуо ту одлуку.

 

 

 

Извор: срна