НАСТАВЉЕНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ 19 ГОДИНА ОД ПРОГОНА СРБА ИЗ КРАЈИНЕ

БАЊАЛУКА, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Служењем парастоса за око 2.000 погинулих и убијених бораца и цивила данас је у бањалучком храму Христа Спаситеља настављено обиљежавање 19 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине.

Парастосу присуствују изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Парастосу присуствују и предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз, представници невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата, званице из друштвеног и политичког живота Републике Српске, као и протјерани из Републике Српске Крајине.

На гробљу "Свети Пантелија" у 11.40 часова биће положени вијенци, а за 12.15 часова предвиђено је послужење у Колу српских сестара.

Обиљежавање 19 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине почело је синоћ у Бањалуци прислуживањем свијећа у порти храма Христа Спаситеља. Након прислуживања свијећа и обраћања званичника, одржан је пригодан културни програм.

У хрватској војној акцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

У наставку акције у БиХ, током операције "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

Обиљежавање 19 година од прогона одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

БЛ: Свијеће за Србе, жртве "Олује"

“Олуја“ - злочин без казне

ЕКСХУМИРАНО 875 ЖРТАВА