НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ГРУБОРИМА

sud

ЗАГРЕБ, 23. МАРТА (СРНА) - Пред Жупанијским судом у Загребу данас ће бити настављено суђење бившим припадницима специјалне полиције Хрватске Франи Дрљи и Божи Крајини, оптуженима за убиства српских цивила у селу Грубори након акције "Олуја" 1995. године.

За овај злочин био је оптужен и бивши специјалац Игор Бенета, који је у априлу прошле године пронађен објешен у шуми поред Отишића, на задарском подручју.

Прије подизања оптужнице 2010. године под истрагом за злочин у Груборима било је више особа, али је државно тужилаштво због недостатка доказа одустало од кривичног прогона Берислава Гарића, а од суда је затражило да одвоји и доврши поступак против ратног команданта специјалне јединице Жељка Сачића.

Сачић се сумњичи да није ништа учинио да би спријечио злочин у Груборима нити је казнио починиоце, од којих је један идући дан у селу Рамљанима запалио више кућа. За злочин у Рамљанима затражено одвојено довршавање истраге и за Дрљу.

Дрљу, Крајину и Бенета тужилаштво терети као починиоце злочина у селу Грубори, гдје је 25. августа 1995. године убијено шест српских цивила и запаљена већина стамбених и привредних објеката, јављају хрватски медији.

Након "Олује" Специјална полиција МУП-а Хрватске добила је задатак да чисти терен у долини Плавног изнад Книна. Ова акције трајала 25. и 26. августа 1995. године, а већ првог дана у селу Грубори убијени су српски цивили.

Неки хрватски медији наводе да је Бенет убијен јер је наводно намјеравао да открије истину о покољу српских цивила након "Олује". Његову мистериозну смрт истражује Државно тужилаштво Хрватске.

Бенетов идентитет утврђен је ДНК анализом крајем новембра. Иако је полиција саопштила да је ријеч о самоубиству, ратни командант специјалне јединице Жељко Сачић изразио је сумњу да је Бенета убијен.

 

 

Извор: срна