МАЛОВИЋ: СРБИ СЕ НЕ СМИЈУ ОДРЕЋИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ

Книн

Книн

Историчар Гојко Маловић рекао је вечерас у Бањалуци да Срби из Хрватске никада не смију изгубити наду у повратак и не смију се одрећи Републике Српске Крајине.

Маловић је на промоцији зборника радова "Срби у Хрватској од конститутивног народа до националне мањине", рекао "да се геноцид над Јерменима може упоредити са геноцидом који је почињен над Србима у Хрватској и Републици Српској Крајини".

Предсједник Удружења Срба из Хрватске у Београду Милојко Будимир рекао је да је несхватљиво да међународна заједница годинама говори о "геноциду" у Сребреници, као да у хрватској операцији "Олуја" у Крајини 1995. године није било геноцида над Србима који су протјерани са својих вјековних огњишта.

"Никада не смијемо заборавити наша права и нашу Крајину, и у томе морамо бити јединствени", истакао је Будимир.

Професор на бањалучком Факултету политичких наука Жељко Будимир рекао је да овај зборник радова треба да буде својеврсна лекција како да Република Српска креира своју политику и бори се за опстанак као државотворни ентитет у БиХ.

Зборник радова "Срби у Хрватској од конститутивног народа до националне мањине" промовисан је поводом двадесет година од прогона Срба из Хрватске и Републике Српске Крајине.

Промоцији су присуствовали конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници Града Бањалука, Кола српских сестара, Српске православне цркве, предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске Никола Пузигаћа, избјегли Срби из Крајине и Хрватске.

Организатори промоције су Крајишки културни центар "Свети Сава" Бањалука, Удружење Срба из Хрватске у Београду и Српско културно друштво "Зора", Книн-Београд.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПУСИЋЕВА ЗАБОРАВЉА ШТА ЈЕ ГОВОРИО ТУЂМАН

ИДЕНТИФИКОВАНО 19 СРБА УБИЈЕНИХ ТОКОМ РАТА

Пусић: Прослава годишњице Олује није славље страдања људи

Олуја - Јадовно 1941.