КРАЈИШКИ СРБИ ЋЕ ТУЖИТИ ХРВАТСКУ ЗА ЗЛОДЈЕЛА У ПРОШЛОМ ВИЈЕКУ

Борислав Микелић
Борислав Микелић

Бивши премијер Републике Српске Крајине Борислав Микелић изјавио је да ће крајишки Срби покренути тужбу против Хрватске за геноцид у Другом свјетском рату и етничко чишћење током деведесетих година прошлог вијека.

Он је нагласио да пресудом Међународног суда правде у Хагу и одбацивањем тужбе Хрватске и противтужбе Србије за геноцид, Срби из Крајине, са Козаре и испод Грмеча "нису завршили свој посао". 

"За Други свјетски рат постоје необориви и кристално јасни докази да је Независна Држава Хрватска (НДХ) починила геноцид над Србима", рекао је Микелић и истакао да је у логорима НДХ убијено и 70.000 српске дјеце. 

Он је указао да је на територији НДХ, осим Јасеновца као највећег, било још 26 логора за Србе и подсјетио да кривично дјело геноцида никада не застаријева, преносе београдски медији. 

"Крајишки Срби ће, осим тужбе за геноцид и етничко чишћење, тражити и враћање статуса државотворног и конститутивног народа у Хрватској, које им је одузео ХДЗ Фрање Туђмана", рекао је Микелић. 

Он је указао да је у Хрватској 1991. године живјело 800.000 Срба или 16 одсто, а данас су сведени на испод четири одсто и нагласио да је питање гдје је тај народ, гдје су ти људи отишли и ко је за то крив. 

"Држава Хрватска је деведесетих година починила највеће етничко чишћење од Другог свјетског рата, а оно је почело 1990. године, а не војном и полицијском акцијом `Олуја`. `Олуја` је била само финале", закључио је Микелић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Победа као увод у нове процесе - Jadovno 1941.

Зашто у Загребу није било српске странке - Jadovno 1941.