Из гробнице у Шибенику ексхумирано 11 стараца убијених у Олуји

Загреб – На локацији Света Мара у Шибенику, где је јуче завршена ексхумација посмртних остатака 31 особе убијене у „Олуји“, према подацима којима располаже Информационо-документациони центар „Веритас“, било је покопано 11 идентификованих цивила, просечне старости 68 година, међу којима је и седам жена.

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja/sibenik-ekshumacija.jpg

 

Према подацима које је „Веритас“ добио од хрватске стране 1996. године, на гробљу „Света Мара“ покопани су посмртни остаци 17 особа, од којих 11 под именом, а остали под ознаком НН.

Реч је о севернодалматинским Србима, углавном, убијеним у својим кућама, а од тих 11 прелиминарно идентификованих сви су цивили просечне старости више од 68 година, међу којима је и седам жена, саопштено је из „Веритаса“.

У селу Ићево убијене су Милка Булаја /1910/ и њена кћерка Драгиња /1940/, чије је посмртне остатке породица већ раније ексхумирала и пренела у породичну гробницу.

У селу Сонковић убијен је и Стеван Марић /1915/, чији су посмртни остаци све до данас били покопани на овом гробљу. Стеван је дед аустралијског кошаркашког репрезентативца Алекса Марића.

Од 28. до 30. новембра из заједничке гробнице са локације „Света Мара“ у Шибенику ексхумирани су посмртни остаци 31 лица, док их је 13 са исте локације, чији су идентитети били познати, већ раније ексхумирано по појединачним захтевима породица жртава.

„Веритас“ наводи да је реч о посмртним остацима Срба са подручја северне Далмације који су страдали у агресији хрватских оружаних снага у августу 1995. године на заштићену зону УН, познату као сектор „Југ“ у акцији која је названа „Олуја“.

„Иако је реч о једној од већих регистрованих заједничких гробница, за коју се знало од марта 1996. године, ексхумација се одвијала углавном у тишини хрватских медија, што је без сумње у директној узрочној вези са националном припадношћу жртава и недавно изреченом правоснажном ослобађајућом пресудом Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу“, наводи се у саопштењу „Веритаса“.

На подручју сектора „Југ“ у акцији „Олуја“, према подацима „Веритаса“, убијено је 1.045 Срба, међу којима 672 цивила, од чега 291 жена. До сада је сахрањено 593 лица, док се 452 још воде као нестали.

Од 2001. године је на том подручју ексхумирано 549 посмртних остатака, од којих је до сада идентификовано 414 лица.

„Веритас“ наводи да се на том подручју налази још неколико већих гробница и то 59 у Задару, седам у Врлици и три у Водотечу, као и више појединачних /’вртних гробова’/, са више од 80 посмртних остатака српских жртава из времена `Олује`, који више од 17 година чекају повољну ‘политичку климу’ да буду ексхумирани и идентификовани.

Породице страдалих крајишких Срба очекују да се ексхумације и осталих регистрованих гробишта из рата 1991-1995. године, којих има око 500, настави што пре, тим више што ће Хрватска сљедеће године постати пуноправни члан ЕУ.

 

Извор: ВАСЕЉЕНСКА

 

Везане вијести: 

ОЛУЈА