И ДАЉЕ НЕПОЗНАТА СУДБИНА 2.000 СРБА

Детаљ изложбе ''Незаборав за нестале''

Детаљ изложбе ''Незаборав за нестале''

Предсједник Удружења породица несталих и погинулих "Суза" Драгана Ђукић рекла је данас у Београду да је, према евиденцији овог удружења, и даље непозната судбина 2.000 Срба који су нестали у Хрватској током протеклог рата.


Она је на изложби под називом "Незаборав за нестале", која је данас отворена у Дому Војске у Београду, истакла да је Удружење незадовољно динамиком у досадашњем процесу рјешавања судбине несталих у Хрватској јер се ни двије деценије од страдања Срба у операцијама "Бљесак" и "Олуја" проблеми избјеглих и расељених не смањују, а процес ексхумација и идентификација предуго траје. 

"Жалосно је да и послије 20 година у Хрватској још има 15 регистрованих гробница са око 220 тијела страдалих у поменутим акцијама. Када ће онда доћи на ред скривене локације укопаних жртава од 1991-1995?", пита Ђукићева. 

Она је оцијенила да обиљежавање мјеста српских страдалника и постављање спомен-обиљежја прати отпор хрватске стране и тамошње јавности јер се избегава подсјећање на то да су жртве Срби. 

"Питање несталих се често истиче у сусретима највиших званичника Србије и Хрватске, али, нажалост, реализација не прати дата обећања", рекла је Ђукићева и апеловала на надлежне органе, невладине и друге организације да страдали што прије буду идентификовани. 

Историчар Милан Гулић подсјетио је да је 20. вијек за Србе у Хрватској био пун искушења - од Аустроугарске, преко Независне Државе Хрватске и логора који су је обиљежили до грађанског рата и прогона Срба из Крајине деведесетих година с циљем да се територија очисти од српског живља. 

Он је истакао да је српски народ послије "Олује" и "Бљеска" изгубио и нешто што се бројкама не може исказати - своју аутентичну културу, између осталог. 

Гулић је подсјетио да је, према попису из 1991. године, у Хрватској живјело 580.000 Срба и 106.000 оних који су се декларисали као Југословени, али су били српског поријекла, да би пописом из 2011. године, који је спроведен у Хрватској, било регистровано око 200.000 Срба у тој земљи. 

"Нешто их живи у градовима или Славонији, а занемарив је број оних који су се вратили у Крајину", рекао је Гулић. 

Изложба "Незаборав за нестале", осим фотографија становништва које се спрема да избјегне из Крајине у Србију 1995. године, садржи и фотографије спаљених кућа у Кистању током те године. 

Један дио изложбе обилује фотографијама и снимцима сељака које су усташе 1942. године спровеле у Јасеновац. Изложене су и фотографије избјеглих мајки са дјецом у прихватним центрима у Србији послије операције "Олуја". 

Током изложбе са разгласа су читана имена оних који су до сада идентификовани као погинули у Хрватској у периоду од 1991-1995. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Позивница за мултимедијални програм ''Незаборав за нестале''

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА ПОСЛИЈЕ "ОЛУЈЕ" ОСТАЛА ПУСТА

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО ПАРАСТОС У ЦРКВИ СВЕТОГ МАРКА У БЕОГРАДУ

Олуја - Јадовно 1941.