ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ ПРВИ УШЛИ У ДВОР НА УНИ

janko

БАЊАЛУКА, 2. МАРТА /СРНА/ - Преживјели свједоци и расположиви докази потврђују да су припадници 145.бригаде Хрватске војске /ХВ/ први ушли у Двор на Уни 1995. године и заузели дио града у коме се налазила зграда школе у којој су били смјештени хендикепирани српски цивили, изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

"За вријеме ликвидације хендикепираних српских цивила на том подручју су се једино налазили припадници Хрватске војске, док су се међусобне борбе припадника Српске војске Крајине /СВК/ и ХВ водиле наредног дана када су инвалидна лица већ била убијена у Двору на Уни", истакао је Велимировић.

Велимировић каже да је видео снимак, на који се позива "Вечерњи лист", начињен 10 километара прије Двора на Уни из чега произлази да је немогуће да су припадници Петог корпуса Армије БиХ 7. и 8. августа 1995. године били у Двору на Уни.

Он је подсјетио да су јединице Петог корпуса Армије БиХ учествовале у нападу на колону српских избјеглица са Кордуна и Баније која се кретала из правца Жировца према мосту на ријеци Уни између Новог Града и Двора на Уни.

"Припадници Петог корпуса Армије БиХ, тачније 505. бужимске бригаде и те како су одговорни за заробљавање и убијање српских цивила које су извршили заједно са припадницима Четврте гардијске бригаде ХВ `Црне мамбе`", истакао је Велимировић.

Велимировић је закључио да садржај цитираног акта данског батаљона УН треба да буде предмет даље истраге о овом случају.

Српско Тужилаштво за ратне злочине дошло је до још једног снимка који би могао да расвијетли ко су починиоци убиства деветоро хендикепираних српских цивила у Двору на Уни 1995. године - рекао је Срни замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

"Тужилаштво је дошло до још једног снимка који може да расвијетли које су јединице учествовале у злочину у Двору на Уни", рекао је Векарић, наводећи да не може да говори о садржају новог снимка, нити извору.

"Вечерњи лист" објавио је да се у том извјештају наводи да су чланови данског батаљона видјели егзекуцију пет хендикепираних и старијих људи, коју су починили, како вјерују, припадници Петог корпуса Армије БиХ, али да не може да коментарише тај извјештај.

У Двору на Уни 8. августа 1995. године је убијено девет хендикепираних особа српске националности, током офанзиве хрватских снага.

Директор "Веритаса" Саво Штрбац раније је рекао Срни да српска страна има доказе да су Двор на Уни већ 7. августа увече држали припадници Хрватске војске и да је овај, као и многе злочине у операцији "Олуја", починила једна хрватска јединица приликом чишћења терена, не штедећи никога.

 

Извор: срна