ХРВАТСКА ПРАВДА БЕЗ ЗЛОЧИНАЦА: Убице пресвучене у хероје

Америчко правосуђе, баш као и међународно (Хашки трибунал), прошле је недеље, и формално, опрало руке од ратних злочина над Србима у Хрватској у „Олуји“ 1995. године.

Наиме, амерички савезни суд одлучио је да Срби, који тврде како је америчка паравојна и парадржавна организација МПРИ увежбавала хрватске војне снаге, смишљала стратегију и обезбеђивала им оружје током операције „Олуја“, не могу да је туже у САД. Српске организације поднеле су тужбу 2010. године против те америчке организације за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине, коју је сада одбацио амерички савезни суд.

„Хрватски државни врх упознао је америчке инструкторе да је циљ „истребити Србе из државе“. Планиране операције одвијале су се у Хрватској, али и Вирџинији. Операција „Олуја“ била је најжешће дело етничког чишћења у Европи од Другог светског рата. Нападнуто је, рањено и убијено на хиљаде невиних цивила, а од 300.000 до 350.000 Срба било је приморано да напусти Крајину. МПРИ је омогућио да се тај геноцид проведе“, навели су тужиоци који су затражили 10,4 милијарде долара одштете, увећаних за камате од 1995. године.

У образложењу одбијенице амерички судија Џон Ли лаконски је закључио како успркос „трагичним и стравичним“ оптужбама он није надлежан за решавање таквих тужбених захтева и како се тај спор не може водити у САД пошто су се злочини догодили у Хрватској. Не оспоравајући наводе тужилаца да је МПРИ потписао уговор са Хрватима у Вирџинији и на америчком тлу започео обуку, злочини су се догодили у Хрватској, рекао је судија, успут констатујући да су хрватске снаге систематски пљачкале и уништавале српске куће, привредне објекте, усеве и стоку у Крајини, укључујући и оне у власништву тужилаца.

Баш као и Суд у Хагу, неколико година раније, када је ослободио хрватске генерале одговорности за злочине у „Олуји“ (какве ли коинциденције), сада је и америчко правосуђе пилатовски опрало руке од ратних злочина над Србима у Хрватској у прошлом рату, цинично сугеришући да правду траже на хрватским судовима.

Наивно је очекивати да амерички суд за „Олују“ казни своје пензионисане генерале. Поготово што су њихове активности биле потпуно усклађене са политиком Беле куће. И зато је надлежни судија рутински лоптицу пребацио хрватском правосуђу. Како ће та тениска „правда“ завршити, лако је претпоставити, када су судови у Хрватској за непуних 20 година од „Олује“ успели да донесу само једну правоснажну пресуду за злочине.

Видело се то недавно и у Вариводама и Гошићима, у којима је Српско народно веће организовало комеморације у спомен на убијене мештане тих села, који су брутално ликвидирани после „Олује“. Будући да више од 19 година од завршетка „Олује“ ништа није направљено у процесуирању злочинаца, Српско народно веће ове године није позвало државни врх на комеморацију. Но, права је истина да нико, да су их и звали, не би дошао. За хрватске политичаре, баш као и правосуђе, та је прича одавно архивирана. Они долазе у Книн сваке године почетком августа да славе највећу хрватску ратну победу.

Загребачки Жупанијски суд ослободио је кривице двојицу припадника специјалне полиције који су одговорни за ликвидацију стараца у тим селима. Злочинци су пролетос напустили судницу као хероји.

Хрватски хелсиншки одбор евидентирао је 667 цивилних жртава „Олује“, док Веритас бележи неколико пута већи број убијених Срба после „Олује“. И док се бројке о убијеним цивилима разликују, спорења нема око 20.000 уништених и спаљених кућа и других објеката, пљачки имовине и протеривању Срба из Крајине. А све набројано није довољно нити за једно суђење злочинцима, који сваког 5. августа у Книну славе своју „победу“ у друштву државног врха.

У Хрватској није могуће одржати праведно суђење, у њој нема правне сигурности, а судије нису у стању присилити странку у процесу да предочи тражене документе! Нису те оцене изрекли адвокати америчких Срба, већ њихове колеге који заступају америчку компанију Нетњорлд Цоммуницатионс, која је поднела тужбу против хрватског авиопревозника Цроатиа Аирленса због једностраног раскида уговора о продаји карата и маркентишком заступању на подручју Северне Америке и Канаде.

Прошлог месеца у Њу Џерсију судија Сузан Д. Вигентон прихватила је захтев америчких адвоката и одлучила да се суђење одржи у САД, наводећи као разлог опасност од дуготрајног процеса услед затрпаности судова у Хрватској нерешеним предметима. Американци, поручила је судија, немају времена да чекају правду на хрватским судовима.

„Олуја“ у Хрватској била је само круна ратне стратегије чији је циљ био решење српског питања етничким чишћењем, што је подразумевало и најбруталније злочине. Присетимо се само Пакрачке пољане, загребачког Велесајма, Лоре, Коранског моста у Карловцу, Госпића, Осијека, Сиска… Сви ти злочини нису ни дотакли „величину“ победе, па ни саме „Олује“. Напротив! И зато све ове године нико у Хрватској није одговарао за те злочине иза којих је стајала државна политика. И зато се не треба чудити што „хероји“ данас јуришају на ћирилицу у Вуковару.

Њима још нико није рекао да је Туђманова пројекција о три одсто Срба у Хрватској досегнута. Уосталом, нико, па ни судови, ничим није окрзнуо њихов херојски ореол. Они су и данас, мада многи крвавих руку, анђели, а њихове жртве, углавном старци, Срби – злочинци и агресори. То је црно-бела слика Хрватске и данас.

Експерт из Медачког џепа

Пензионисани хрватски генерал Рахим Адеми тужио је хрватску државу због тога што је седам месеци провео у хашком притвору и тражи 150.000 евра да му за то плати. Своју тужбу објашњава чињеницом што је хрватска држава својим понашањем узроковала његов седмомесечни боравак у Хагу, тиме што је Трибуналу селективно слала документе који су упућивали на то да је он издавао наређења у акцији Медачки џеп, у којој су се догодили ратни злочини над српским цивилима и заробљеницима.

Касније је Хаг тај случај препустио хрватском правосуђу, које је Адемија ослободило јер се показало да је он имао споредну улогу у тој операцији, а да је наређења Мирку Норцу издавао адмирал Даворин Домазет Лошо. То је суду у Хрватској било довољно да Адемија ослободи, али не и да покрене процес против адмирала Домазета, који је и данас цењени „геостратешки експерт“, чије су вештине и знање значајно допринели „ослобођењу“ Хрватске од Срба.

 

Извор: Интермагазин

Везане вијести:

Крајишници ближи правди

ПРОЦЕС ПРОТИВ ФИРМЕ "МПРИ" БИЋЕ НАСТАВЉЕН

Тајне хрватске архиве крију истину о улози фирме "МПРИ"

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА СРПСКЕ ЦИВИЛЕ УБИЈЕНЕ У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋУ

Срби туже Американце због "Олује"

Kao da ih nikad nije bilo