ХРВАТСКА ПАРАДОМ ПОРУЧИЛА СРБИМА ДА СЕ НЕ ВРАЋАЈУ

Предсједник Републике Србије Томислав Николић

Предсједник Републике Србије Томислав Николић

Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је данас у Београду да је Хрватска, војном парадом у Загребу поводом злочиначке акције "Олуја", поручила прогнаним Србима да се не враћају, јер ће их све исто поново сачекати.

Николић је на Меморијалној академији "Олуја - да се не заборави злочин" у Центру "Сава" рекао да је 1995. године протјеривањем и убијањем Срба из Хрватске у звјерској акцији довршен историјски задатак Павелићеве Независне Државе Хрватске.

"Данас су пали тако ниско да страдање и патњу немоћних славе као своју победу и обележавају као дан када су обновили усташку државу која је била призната једино од Хитлера", рекао је Николић.

Предсједник Србије сматра логичним то што Хрватска није организовала параду поводом Дана побједе над фашизмом и нацизмом, или концентрационим логорима и геноцидом, јер како је истакао "куд би против себе".

"Парадом су прославили дан када су некажњено побили и протерали српски народ. Парадом живим и протераним Србима поручују: `Не враћајте се, све вас чека поново!`", рекао је Николић.

Он је поручио да ће хрватски народ морати да живи са неизбрисивом сликом колоне од 250.000 хрватских грађана српске националности који су, осим голог живота и породичних фотографија, носили још само бескрајну тугу у "колони стида оних који их протерују".

Николић је подсјетио да су протекле двије деценије од злочиначке акције под називом "Олуја" којом је из Хрватске прогнано српско становништво.

"За само 48 часова, у зверској акцији са елементима геноцида, коју је један део светске заједнице иницирао, а други остао трагично нем и незаинтересован јер су убијени и протеривани били Срби, решен је хрватски проблем, који се звао Република Српска Крајина, територија под заштитом УН", рекао је Николић.

Нагласивши како "опростити никада не значи заборавити", Николић је рекао да ће Срби да се моле да празнина у душама прогонитеља који су оставили пустош у градовима и селима у којима су вијековима живјели Срби не буде поново испуњена мржњом, већ искреним кајањем.

Николић је поручио да су Срби побједници јер је њихова побједа у томе што су преживјели.

Предсједник Србије истакао је да су потребни компромис, а не мржња и потцјењивање, како би био могућ живот будућих генерација.

Он је указао на то да је Србија показала искрену посвећеност миру и стабилности у региону и превазилажењу свих отворених питања, те поручио да не могу само Срби стално да пружају руку помирења и сарадње, а "да друга страна на сва звона слави туђу несрећу и бол".

"Док у Хрватској Срби немају право ни да имају натписе на улицама на свом писму, у Србији мањинске заједнице Уставом имају загарантована права... Ми не очекујемо апсолутну промену реципроцитета. Ми очекујемо примену минимума људског достојанства", поручио је Николић.

Његова светост патријарх српски Иринеј захвалио је владама Србије и Републике Српске што су организовали скуп и омогућили да прогнани Срби добију прилику да искажу сав свој бол и све кроз шта су прошли.

Патријарх Иринеј истакао је да су Срби, умјесто да доживе вијек културног и научног просперитета, дочекали да постану један од трагичних народа овог свијета, али и да, ипак, опстају у оквиру властите државе и на свим континентима.

Српски патријарх поручио је да не треба клонути, упркос свим страдањима, јер, како је нагласио "многи су избегли суд овоземаљске правде, али постоји суд Божији, који се не може избећи".

Миодраг Линта, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији, које је организовало Академију, поручио је да је циљ овог скупа да се упути снажан апел европској и свјетској јавности да власти у Загребу, Сарајеву и Приштини морају да поштују српске жртве.

"Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини морају да поштују српске жртве, казне све одговорне за злочине и поштују људска права свих грађана. Без испуњења ова три захтјева није могуће помирење и искрен суживот", рекао је Линта.

На Меморијалној академији у организацији Коалиције удружења избјеглица приказан је филм о страдању и прогону Срба током оружаних сукоба на простору некадашње Југославије и изведен умјетнички програм.

Скупу су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић у својству изасланика предсједника Републике Српске Милорада Додика, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић,
чланови Владе Србије, предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић и бројни грађани.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане вијести:

ВУЧИЋ: АКЦИЈА "ОЛУЈА" - ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

20 година од “Олује”: Свет нек зна да бол не пролази

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИ 5. АВГУСТА ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ У "ОЛУЈИ"

Олуја - Jadovno 1941.