ХРВАТСКА НИЈЕ СПРЕМНА ДА СЕ СУОЧИ СА ЗЛОЧИНАЧКОМ ПРОШЛОШЋУ

Избјеглице из Крајине у колони код Топуског

Избјеглице из Крајине у колони код Топуског

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да је изјава лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка да је на Хрватску извршена агресија с циљем стварања "Велике Србије", цинична и безобразна и доказ више да Хрватска није спремна да се суочи са својом злочиначком прошлошћу.

"Истина је да је режим Фрање Туђмана с циљем стварања етнички чисте Хрватске државе извршио агресију на Југославију и на српски народ у Хрватској, избацујући га насилно из Устава и протјерујући га", рекао је Линта, саопштено је из Коалиције.

Коментаришући дио изјаве у којој Карамарко каже да жели најбоље односе са Србијом под условом да се Београд суочи са чињеницама из историје и одбаци митове показује да Хрватска није спремна да осуди Туђманов злочиначки пројекат стварања етнички чисте хрватске државе који је реализован масовним протјеривањем и убиствима Срба.

"Пети август је дан славља и весеља за Карамарка и све оне који су сањали да се крајем 20. вијека реализује стратешки циљ усташког покрета и поглавника Анте Павелића - злочиначка Хрватска, без или са што мање Срба", нагласио је Линта.

Он је подсјетио да је бивши генерални секретар УН Бутрос Бутрос Гали у извјештају Савјету безбједности у мају 1993. године навео да је Хрватска са подручја под својом контролом, односно изван граница тадашње Републике Српске Крајине протјерала 251.000 Срба.

"Од средине 1993. до 1995. године, закључно са `Олујом`, Хрватска је протјерала још најмање 250.000 Срба што износи преко пола милиона протјераних Срба", закључио је Линта.

Карамарко је изјавио да су хрватски савезници под притиском Србије отказали долазак на војну параду у Загребу, јер хрватска дипломатија није била способна да припреми те активности. Он је, између осталог, рекао да је "јасно да је на Хрватску извршена агресија, координисана из Србије и са Србијом, с циљем стварања `Велике Србије`".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Програм обиљежавања 20. годишњице страдања Срба у „Олуји ...

БРИСЕЛ ДА ЗАУСТАВИ ПРОСЛАВЉАЊЕ "ОЛУЈЕ" - Jadovno 1941.

СЛОВЕНЦИ НЕЋЕ НА ПРОСЛАВУ "ОЛУЈЕ" - Jadovno 1941.

Олуја - Jadovno 1941.