Фрљић у Ријеци организује контра-Олују

Редитељ Оливер Фрљић организује јавни разговор "Други рат" на дан прославе "Олује". У ријечком позоришту пет протераних жена различитих националности говориће о свом виђењу рата

Хрватски гардисти испод книнске тврђаве

Хрватски гардисти испод книнске тврђаве

У РИЈЕЦИ ће се 5. августа, на дан када ће се у Книну обележити двадесета годишњица "Олује", одржати јавни разговор "Други рат", што је у Хрватској већ названо "Контраолујом".

Како је предвиђено, у великој дворани ријечког Хрватског народног казалишта пет протераних жена различитих националности говориће о свом виђењу рата и сећању како су морале да напусте своја огњишта.

Редитељ Оливер Фрљић жели овим разговором да се супротстави глорификацији рата, па се вече у Ријеци најављује и као "мировни контрапункт" книнској прослави. За све који желе да буду присутни издају се посебне акредитације и биће изузетно велико обезбеђење, јер се очекују и инциденти.

Истовремено, Српско народно веће, Центар за транзицијску правду и Документа, центар за суочавање са прошлошћу, пре војне параде у Книну организују интерактивну презентацију "Олуја у Хагу", на којој ће бити речи о ратним злочинима почињеним за време хрватске војне операције.

- Оно што суђење за злочине почињене за време и након "Олује" чини једним од најконтроверзнијих у двадесетогодишњој историји Трибунала јесте то што су два судска већа, на основу истих чињеница, применом различитих правних стандарда дошла до дијаметрално супротних закључака о кривици, односно невиности, оптужених хрватских генерала. Ти закључци, међутим, не доводе у питање утврђене чињенице о томе што се, заправо, догодило у току и након операције "Олуја" - кажу у СНВ.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

СРБИЈА ЋЕ СТАТИ ТАЧНО У ПОДНЕ

Вулин: Још чекам да ми Готовина каже да није усташа

"ОЛУЈА" НАЈВЕЋЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ НАКОН ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ПРОГРАМА ОБИЉЕЖАВАЊА 5. АВГУСТА

Олуја - Јадовно 1941.