ДОКУМЕНТИ ОПТУЖУЈУ ХРВАТСКЕ ВОЈНИКЕ

dvor_na_uni_zlocin.jpg

БИЈЕЉИНА, (СРНА) - Хрватски војници били су у Двору на Уни 8. августа 1995. године, када је убијено девет хендикепираних српских цивила и једна Хрватица, наводи се у службеној биљешци данског Унпрофора.

На дан злочина хрватски војници су од раног пријеподнева били у Двору, пише у биљешци данског Унпрофора до које је дошао РТС. Снимак, начињен 100 метара од школе, у којој се два сата касније догодио масакр, одговара службеној војној биљешци, која објашњава чији су војници.

"Поред главне капије лежи рањени хрватски војник. Дозива помоћ. Хрватски болничар који је пристигао прилази нама. Ми покушавамо да му добацимо завоје и морфијум. Он их узима и одлази", наводи се у дневнику данског батаљона од 8. августа у 9.36 часова.

Директор Центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да је припадницима Хрватске војске, који су се на дан масакра затекли у Двору на Уни, командовао Матија Ципрић који је то негирао.

Хрватски "Вечерњи лист" објавио је службену биљешку која указује да су злочин починили припадници Петог корпуса тзв. армије БиХ, под командом Атифа Дудаковића.

Тај документ је од од 9. августа, дан послије убиства у Двору, и односи се на злочин почињен на путу Двор - Глина. На снимцима се виде припадници хрватских Црних мамби и бошњачке 505. Бужимске бригаде како на више мјеста малтретирају и убијају цивиле, наводи РТС.

 

 

Извор: срна