Документа: Саопштење поводом годишњице страдања цивила током војно-редарствене акције "Олуја"

Олуја

На данашњи дан пре 17 година почињен је злочин над цивилним становништвом за који и данас нико није одговарао. Овим путем желимо још једном скренути пажњу јавности на тешко наслеђе непроцесуираних злочина почињених у току и непосредно након војно-редарствене операције "Олуја", изразити солидарност са породицама жртава и још једном упозорити на помањкање саосећања према жртвама из других етничких заједница.
Један од таквих инцидената догодио се 07. августа 1995. године око 10х у селу Бравско у суседној Босни и Херцеговини, где је животе изгубило 9 особа, од тога четворо деце, док их је више од 50 лакше или теже рањено.
Тога дана су, наиме, 02:00 надзвучна авиона типа МИГ-21 Хрватског ратног ваздухопловства, 30-ак километара дубоко у унутрашњости БиХ гађали колону цивила из јужне Лике и северне Далмације, који су током војно-редарствене акција "Олуја" у страху напустили своје домове . Колона цивила се кретала тзв. Петровачком цестом између Босанског Петровца и Кључа, када су је код места Капљух у селу Бравско надлетјели два авиона долетјела из правца запада, односно Хрватске.
У другом прелету на колону возила испаљено је више ракета, и том приликом су на месту погинулиДаринка Дрча (1927) и њени унуци Јовица Дрча (1989) и Мирјана Дубајић (1974), сви из Бротиње код Доњег Лапца, брат и сестра Невенка Рајић ( 1984) и Жарко Рајић (1986) из Доњег Лапца, Крстан Вуковић (1951) и његов син Дарко (1982) из ​​Доњег Лапца те Бранко Стјеља (1923) и његов синМирко (1961) из Надина код Бенковца.
Према изјавама сведока (локалних мјештана и преживелих избеглица) у колони су били искључиво цивили, а припадника било каквих војних јединица није било нигде у близини. Авиони су колону прелетјели врло ниско и релативно споро те су пилоти без икакве сумње морали видети да се ради о цивилним возилима, женама и деци. Ипак су се, након првог прелета, окренули, на повратку ракетирали колону те напосљетку одлетели натраг у правцу Хрватске.
Наглашавамо, такође, да се споменути инцидент догодио последњег дана акције "Олуја" када више није било никакве реалне претње за хрватске јединице, те дубоко на територију сусједне Босне и Херцеговине.
Истога дана догодио се још један сличан инцидент, такође на подручју БиХ, када су авиони ракетирали ХРЗ други крак колоне избјеглица, с подручја Кордуна и Баније. Према неким изворима у нападу на колону цивила у селу Сводна код Новог Града / Босанског Новог смртно је страдало више особа.
Наводећи овај пример и сећајући се невиних жртава, желимо још једном подсетити јавност и релевантне владине институције на чињеницу да су ти злочини почињени и да за њих нико није одговарао те тиме и на неизвршену обавезу откривања и процесуирања починилаца ратног злочина над цивилима.
Процесуирање ратних злочина мора се спроводити доследно, без обзира ко је починилац, а ко је жртва, јер злочин, ма чиме он био подстакнут нема ни нацију ни вјеру, него само обиљежје зла и стога ничим не може бити оправдан, као што се не може оправдати ни његово непроцесуирање.

 

Извор: Документа