ЦИВИЛЕ У ДВОРУ НА УНИ УБИЛИ ВОЈНИЦИ АРМИЈЕ БиХ

dvor_na_uni_zlocin.jpg

САРАЈЕВО, 2. МАРТА (СРНА) - У извјештају јединице УН, послатом дан након масакра у Двору на Уни 1995. године, наводи се да су чланови данског батаљона видјели егзекуцију пет хендикепираних и старијих људи коју су починили, како вјерују, припадници Петог корпуса Армије БиХ.       
       
Петсто метара од посматрачнице примијећено је да су војници Петог корпуса убили из ватреног оружја и двије жене и једно дијете, навели су током акције ''Олуја'' припадници Операције УН за успостављање повјерења (УНКРО) у извјештају који су са терена слали у централу УН мировних снага у Загребу, а који је "Вечерњи лист", издање за БиХ, добио у посјед.
       
Постоје бројни извјештаји из Дрвара који упозоравају на кориштење цивила као људског штита. Дојављен је и случај гдје су војници, изгледа припадници Петог корпуса Армије БиХ, везали српске цивиле ужетом и користили их као живи штит у борби изван самог мјеста.
       
Дио овог извјештаја објавио је и мајор у пензији Вељко Барбиери који је ратна искуства пренио у књигу "Тко је са мном палио кукурузу", у којој се цитирају извјештаји УН током акције ''Олуја'', пише лист.

Медији су раније јавили да је српско Тужилаштво за ратне злочине дошло до снимака који би могли да помогну у откривању починилаца злочина у Двору на Уни 8. августа 1995. године, једног од најгнуснијих који су се догодили на простору бивше Југославије, када је убијено девет хендикепираних особа српске националности. На снимцима се види како војници улазе у Двор на Уни, а датум снимања одговара дану масакра.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да се снимци, до којих је Тужилаштво дошло током боравка у Копенхагену 24. и 25. јануара, подударају са исказима свједока, данских војника, који су у то вријеме били у саставу данског батаљона у Двору на Уни. Вукчевић је додао да се сада испитује аутентичност тих снимака пошто су позната имена аутора снимака.

О злочину у Двору на Уни поново је почело да се говори када је у априлу прошле године дански лист "БТ" пренио причу бившег припадника снага УН у Хрватској Јана Велендорфа о злочину, која до тада није била позната широј јавности.

Према Велендорфовом свједочењу, дански војници из УН, стационирани у Хрватској у вријеме хрватске акција "Олује", нису реаговали када су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа 1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили у школи у Двору на Уни, пренио је "БТ".

Лист је тада навео да су се погубљења догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника, који су имали наређење да само осматрају терен и да не интервенишу у вријеме када се догодио злочин у Двору, током офанзиве хрватских снага, која је имала за циљ да се Срби приморају да напусте Хрватску.

 

 

Извор: срна