ЦИНИЧНА ОДЛУКА О ОПТУЖНИЦИ ПРОТИВ СРБА ИЗ ГЛИНЕ

Избјегличка колона у Жировцу послије напада хрватске војске
Избјегличка колона у Жировцу послије напада хрватске војске

БЕОГРАД /СРНА/ - Коалиција удружења избјеглица оцијенила је као циничну одлуку загребачког тужилаштва да подигне оптужницу против двојице српских држављана из Глине због убиства хрватског цивила, а да истовремено не подиже оптужнице против наредбодаваца и извршилаца масовног убиства српских избјеглица на путу Глина - Доњи Жировац - Двор у августу 1995. године.

Предсједник Коалиције Миодраг Линта подсјећа да су се прва страдања Срба десила у Глини 6. августа, а затим су у глинским селима Ровишка, Равно Рашће, Маја и Брубањ избјегличку колону пресјекли припадници хрватске војске који су се иживљавали над заробљеним Србима. 

О злочинима над ненаоружаним Србима на цести код Доњег Жировца свједочи и снимак припадника такозване Армије БиХ који су у то вријеме изводили заједничке акције са Хрватском војском. 

Избјегличка колона је у више наврата на путу до Двора била пресјечена, а стравични злочини поновљени су у селима Рујевац и Тргови. 

Колона је још једном нападнута и то у Двору у касним часовима 7. августа, те ујутро 8. августа. 

Према подацима Информационо документационог центра "Веритас", око 400 Срба убијено је у избјегличкој колони од Глине до Двора од 6. до 8. августа 1995. године, док је на цијелом бившем сектору УН Сјевер /Кордун и Банија/ погинуло 721 лице српске националности, од чега 441 цивил, међу њима 403 жене. 

Линта подсјећа хрватску јавност и надлежне хрватске институције да за почињене злочине још нико није одговарао. 

Он је истакао да Хрватска има обавезу да открије и процесуира починиоце ратног злочина над цивилима и ратним заробљеницима јер је то, између осталог, преузела и потписивањем Уговора о приступању са ЕУ крајем 2011. године. 

"Међутим, у пракси Хрватска има двоструке стандарде у процесуирању ратних злочина, односно много строже за Србе, а много блаже за Хрвате. У Хрватској злочин, нажалост, има нацију и вјеру а не обиљежје зла. Због тога се злочини Хрвата над Србима и даље правдају и сматрају херојским чином", навео је Линта у писаној изјави. 

То је, како је истакао, само један од разлога због чега Хрватска апсолутно нема право да Србији држи лекције о испуњавању стандарда из демократије, људских права и владавине права. 

"Позивамо Хрватску да створи политичке и кадровске услове за кажњавање бројних злочина над Србима који су се десили током грађанског рата деведесетих 20. вијека", поручио је Линта. 

Загребачко тужилаштво подигло је оптужницу против двојице држављана Србије због ратног злочина 1991. године у околини Глине. Оптужница је подигнута против команданта јединице Територијалне одбране у Глини и једног припадника те јединице. На терет им је стављено убиство хрватског цивила у мјесту Бишћаново почетком октобра 1991. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

линта захтијева од пусићеве да разријеши дужности дарка ...

Линта: Усташка идеологија – узрок рата - Jadovno 1941.

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА - ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ ХРВАТСКЕ ...