Цеста ужаса од Глине до Двора на Уни

Са предње стране колоне чуле су се експлозије, трактори су се зауставили, а возачи су почели да се склањају поред пута. Симо Радановић је приметио да им прилази војник и да бесно пуца рафалом. Тада је последњи пут видео супругу Ранку...

Избеглична колона августа 1995. године Фото Танјуг

Избеглична колона августа 1995. године Фото Танјуг

Цестом од Глине до Двора на Уни у „Олуји” се евакуисао велики део Банијаца и Кордунаша. Многи нису успели. Тракторске колоне прекидане су нападима хрватских војника, понегде су се убацивали и муслимански јуришници јер је у близини такозвана „сува међа”, граница између Баније и Цазинске крајине.

Ранка и Симо Радановић били су за воланима свог и комшијског трактора. У том делу колоне налазили су се мештани села Чремушница, са Кордуна. Био је већ трећи дан како су се формирали збегови, а Коруднаши су последњи кренули од свих Крајишника. Кад су пролазили кроз Банију већ их је опкољавала хрватска војска, а српски отпор је био престао.

– Мајци су тада биле 43, а оцу 48 година. Отац је боловао од окоштавања зглобова, болест је била поодмакла и кретао се помоћу штапова – каже њихова ћерка Весна, која сада живи у Клеку поред Зрењанина. Отац јој је испричао да је колона прошла Глину и стигла до Ногића Крижа, а то је раскрсница на којој се, на путу према Двору, одваја саобраћајница за Петрињу.

Тада су се с предње стране чуле експлозије, трактори су се зауставили, а возачи су почели да силазе, неби ли се склонили поред пута. Симо је приметио да им прилази војник и да бесно пуца рафалом из аутоматске пушке. Тада је последњи пут видео супругу Ранку. Шта се даље догађало, више није био свестан.

Кад се освестио, у неки комад ноћи, чуо је гласове и осетио крв по телу. Тада су га пребацили у болницу у Сисак, па одмах у Загреб, јер су лекари констатовали да је тешко рањен. Био је погођен у лице: метак је прошао кроз горњу вилицу, оштетио око на које је одмах обневидео, па је прошао кроз раме.

Човек који је и пре рањавања био инвалид, на кога је пуцано док је бежао од оних који су му убили супругу и неколико првих комшија, док су спасавали онолико имовине колико стане на приколицу, у загребачкој болници имао је третман ратног заробљеника. Био је сам у соби под сталном, наоружаном стражом, посете су му биле забрањене. Три месеца није могла да га види ни рођена сестра, која је живела у Загребу.

У децембру те 1995, још неопорављен од тешког рањавања, Симо је морао на Кордун, да у родном крају направи хрватске документе. Потом му је дозвољено да преко Мађарске возом отпутује у Србију. Испуњена му је жеља да оде да живи са ћеркама.

– Кад смо га дочекале на станици у Новом Саду два пута је прошао поред нас а нисмо га препознале. Био је ослабио тридесет килограма – каже Весна, која дуго није знала за мајчин гроб, а онда су је обавестили да је пронађена у заједничкој гробници у Петрињи.

Идентитет посмртних остатака Ранке Радановић потврђен је ДНК анализом. Испоручени су и покопани у Клеку. Ту је сахрањен и Симо, који је умро 2005. године.

Кад је Весна ишла оставинску расправу у Вргинмост, ништа од покретне имовине ни она ни сестра нису могли да наследе. Родна кућа била је девастирана, а није било ни трактора ни приколице. Отац је за живота поднео тужбу против хрватске државе. Пресуда је стигла после његове смрти, а њоме се тражи да плати Хрватској „двије тисуће куна” за судске трошкове, јер је пресуђено у корист независне државе.

А од Весне је, приликом оставинске расправе, затражено да врати очев пиштољ који је био ратни трофеј његовог оца партизана. Весна није знала шта је с оружјем, али су јој „прогледали кроз прсте”.

Снимци с пута од Глине до Двора на Уни, настали у „Олуји”, више пута су приказивани на хрватским телевизијама. Међутим, пратио их је коментар да је погром правила команда српске војске која је „приликом бежања тенковима газила властити народ”.

Пише: Ђуро Ђукић

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане вијести: 

Јован Радуловић: Фашизам у Хрватској је пуштен с ланца, у „Олуји“ је почињен геноцид као и у Јасеновцу

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИ 5. АВГУСТА ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ У "ОЛУЈИ"

ПАРАСТОС И МЕМОРИЈАЛНА АКАДЕМИЈА 5. АВГУСТА

Олуја - Jadovno 1941.