БУДАЈ: УВОЂЕЊЕ ИНОВАЦИЈЕ "РАТ БЕЗ ЗЛОЧИНА"

Ален Будај

ЗАГРЕБ, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - Директор јеврејске невладине организације "Маргелов институт" из Загреба Ален Будај изјавио је Срни да је након ослобађајуће пресуде за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача цијели свијет свједок увођења иновације "рат без злочина", те да и овај примјер потврђује "праксу" да Хрвати, баш као и Американци, "никада не могу починити злочине".

 

"Хрватска слави, Срби су пренеражени ослобађајућом пресудом хрватским генералима, а читав свијет је свједок увођења иновације 'рат без злочина", рекао је Будај. Он је нагласио да је већ устаљена "пракса" да Хрвати, баш као и Американци, "никада не могу починити злочине".

 

"То су морале потврдити и вође хрватских Срба које су позване на прославу 'Олује' ове године, како би се припремио терен за ослобађајућу пресуду коју су Хрвати излобирали. Било како било - остаје чињеница да су људи убијени и протјерани из својих опљачканих и спаљених кућа, а да нико за то неће никада одговарати. Амерички рецепт, зар не?", констатовао је Будај.

 

Жалбено вијеће Хашког трибунала ослободило је данас хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача, који су пред овим судом у априлу 2011. године првостепеном пресудом осуђени на 24, односно 18 година затвора за ратне злочине почињене над Србима 1995. године током војне акције "Олуја". У агресији хрватских оружаних снага на сјеверну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, која је названа "Олуја", са својих вјековних огњишта протјерано је око 230.000 крајишких Срба. Према евиденцији "Веритаса", у војној акцији и послије ње, погинуло је и нестало 1.922 Срба, од којих су 1.192 били цивили, а око половине је било старије од 60 година.

 

Од укупног броја жртава до краја августа убијено је 1.764 људи или у просјеку 68 дневно. Међу жртвама је 546 жена, од којих је двије трећине било старије од 60 година, што представља један од "црних" рекорда посљедњег грађанског рата на просторима бивше Југославије. Међу жртвама је и деветнаесторо дјеце која су имала до 18 година, од којих и деветоро у доби до 14 година.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

ЗЛОЧИНЦИ ОСЛОБОЂЕНИ

ДОДИК: ПОНИЖАВАЈУЋА ПРЕСУДА ЗА ЖРТВЕ И СРБЕ