БРИСЕЛ ДА ЗАУСТАВИ ПРОСЛАВЉАЊЕ "ОЛУЈЕ"

Убијени српски цивили у Двору на Уни током операције Олуја
Убијени српски цивили у Двору на Уни током операције Олуја

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта позвао је ЕУ да захтијева од Хрватске да престане да слави "Олују" и да почне да процесуира ратне злочине над Србима.

Линта је поручио да "одбацује историјску лаж" хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић и премијера Зорана Милановића да је "Олуја" била ослободилачка, легитимна и праведна акција. 

"`Олуја` је била агресорска и нелегитимна акција на заштићену зону УН, јер њен примарни циљ није био успостављање територијалног интегритета Хрватске већ протјеривање Срба", истакао је Линта у писаној изјави. 

Он је подсјетио да је у пресуди Међународног суда правде у Хагу, по хрватској тужби и српској противтужби, недвосмислено констатовано да је током и послије хрватске акције "Олуја" извршен масовни злочин над Србима и да се не може говорити о законитој акцији усмјереној на ослобађање територије. 

Линта је указао на чињеницу да у Хрватској постоји само једна правоснажна пресуда за злочине над Србима у акцији "Олуја", то јест за убиство двоје стараца у селу Прокљан у општини Скрадин и једног ратног заробљеника у селу Мандићи, поред Кистања. 

Он подсјећа да је Хрватски хелсиншки одбор навео у свом извјештају да је током и послије акције "Олуја" убијено 677 српских цивила. 

"Веома се лако може закључити да за 675 страдалих српских цивила још нико није правоснажно осуђен. Ако би Хрватска наставила овим темпом да процесуира ратне злочине против Срба, требало би да прође хиљаде година да српске жртве дочекају правду", навео је Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести

УБИЈЕН ЈЕР НИЈЕ ХТИО ДА НАПУСТИ СВОЈУ КУЋУ

Заборавите "Олују"

Туђманови „Брионски транскрипти” - Ударити Србе да нестану!

Отаџбински рат - Олуја - Јадовно 1941.