ОПТУЖБА, АЛИ НЕ И СУЂЕЊЕ: Професор Светизар Буловић поводом првог издања књиге Огњена Марија Ливањска

Latinica

Ово је књига масовног свједочења, снажна оптужба геноцида од прије пола вијека.

          Оптужба али не и суђење.

          Књига ствара предоџбу античког театра у којему дефилују људи фосилног изгледа, бивши људи, а опет препознатљиви. Има у њој успјелих литерарних пасажа, правих приповједачких мотива, али реалистичка казивања враћају нас у крваву збиљу, па читалац остаје до краја под јаком емотивном тензијом.

          О геноциду над српским народом у прошлом рату се досад није много писало. Поготову о злочинима у ливањском крају...

          Кад је ријеч о теми „каме и јаме“, обично се помисли на „Јаму“ Горана Ковачића. Није случајно да је ово класично дјело нашег пјесника настало и промовисано баш на овом, ливањском подручју.

          Али – то је поезија, то је грандиозна метафора страдања и мучеништва. Иако у „Јами“ има доста реалистичких описа, доста препознатљивих сцена из те апокалиптичне четрдесет прве, ипак то није исти доживљај, иста стварност коју видимо и доживљавамо из непосредног казивања наших „јамара“, тих великомученика о којима мало зна наша и свјетска јавност.

          Управо ту празнину у нашој публицистици, па и нашој науци, добрим дијелом попуњава  Будо Симоновић својим изузетним дјелом „Огњена Марија ливањска“.

          Овај даровити новинар и писац вјешто користи аутентични језик својих саговорника и својих јунака, али се овог пута сусрео са најчуднијим јунацима и најчуднијим причама које човјек може сусрести и чути. Прави је подвиг, у литерарном смислу, да се ова огромна грађа композицијски среди, да се плејада свједока и свједочења стави на право мјесто и да се сачува аутентичност збивања у ливањском крају тих крвавих дана с прољећа и љета 1941. године.

          Будо Симоновић је с великом одговорношћу пришао овој сложеној материји и, чини ми се,  успио да сачува од заборава многе околности и догађаје око овог најмонструознијег злочина у нашој историји...

          Ипак, у право вријеме, можда у прави час, добили смо дуго чекану књигу о злочину који се не смије заборавити.

 

                                                *   *   *

 

          Управо у моменту када сам половином новембра ове, 2007. године, исписивао посљедње ретке овог новог, допуњеног издања књиге „Огњена Марија ливањска“  и кад сам се спремао  да рукопис пошаљем  професору Светозару Буловићу, са жељом да још једном да свој суд о њему, сада употпуњен и личним искуством  страдања у Ливну, јер је,  мало пошто је прво издаље ове књиге са његовом рецензијом угледало дан, и сам морао да напусти родни праг и спас тражи тамо гдје га злотворска рука не може досегнути, предухитрио ме тужни глас из Бањалуке да је професор Буловић преминуо.

         

 

Захваљујући доброти аутора, пренесено из књиге:
Будо Симоновић: „Огњена Марија Ливањска“

ognjena_marija_livanjska.jpg Књига је посвећена усташким покољима над Србима у Ливну и околини, односно у селима на рубу Ливањског поља, почињеним у прољеће и љето 1941. године, а поновљеним и у најновијим ратним сукобима на том подручју, посебно током 1992. и 1993. године. То је прича о 1587 жртава, претежно дјеце и нејачи, мучених и на најзверскији начин побијених на губилиштима у околини Ливна. О томе говоре преживјели са тих губилишта, посебно преживјели из неколико јама, чије је казивање својевремено инспирисало и Ивана Горана Ковачића да напише своју гласовиту поему „Јама“. О томе говоре не само Срби, жртве усташког геноцида, него и бројни иновјерци – Хрвати и Муслимани, часни и честити људи који у тим љутим временима, како 1941. тако и деведесетих година прошлог вијека, нису гледали ко се како крсти и шта је коме на глави. Књига је стога страшно свједочанство о злу, оптужба за сва времена, али и трајни документ о величајним примјерима добротворства и жртвовања човјека за човјека. Издавач књиге „Огњена Марија Ливањска“ (четврто допуњено и проширено издање) је компанија „Nidda Verlag GmbH“, односно „Вести“, најтиражнија дневна новина у дијаспори.


Биографски подаци о аутору:

Рођен у селу  Осреци – Манастир Морача, 15. октобра 1945. године. Завршио Филолошки факултет у Београду, групу за српскохрватски језик и југословенску књижевност. Три године потом радио као професор у гимназији „Слободан Принцип – Сељо у Сокоцу на Романији, а онда се посветио новинарству (почео у сарајевском „Ослобођењу“, затим у ТАНЈУГ-у, „Политици Експрес“, „Илустрованој Политици“, „Политици“ и сада у Франкфуртским „Вестима“).


До сада објављене књиге:
- „МИЈАТ И МОЈСИЈЕ“ (1988).
- „ДО СМРТИ И НАТРАГ“ (1988),
- „ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА“ (три издања од 1991. до 1997),
- „НЕДОХОДУ У ПОХОДЕ“ (1994),
- „ЗЕКО МАЛИ“ (три издања од 1997. до 2001),
- „ЖИВОТ НА СЕДАМ ЖИЦА“  (1998),
- „НИКАД КРАЈА ТАМНИЦАМА“ (2002),
- „ЗАДУЖБИНА ПАТРИЈАРХА И ВЕЗИРА“ (2006),
- „РИЈЕЧ СКУПЉА ОД ЖИВОТА“ (2006).
Приредио и зборник „125 ГОДИНА НОВИНАРСТВА И 50 ГОДИНА УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ“ (1996. године).

 

Везане вијести:

Промоција књиге „Огњена Марија Ливањска" у Храму Светог Трифуна у Београду

 

РТРС - НАСЛОВИ - 25. октобар 2010. – ПАКАО У РАВНОМ ДОЦУ

 

РТРС - ПЕЧАТ - 20. октобар 2011. - Репортажа о страдању Срба 1941. у јами Равни Долац, Ливањско поље

 

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ДОЛАЦ

 

Промоција књиге "ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА" у Светосавском културном клубу у Бања Луци