Датум и вријеме објављивања: 13.8.2013 12:19

Олуја још дува на исту страну: Хрватски „бранитељи” хоће споменик у Новом Саду!

Нови Сад

У захтјеву се тражи да се у Новом Саду "негдје на истакнутом мјесту постави спомен-плоча у част и славу свим погинулим хрватским бранитељима и цивилима у Домовинском рату".

Предсједник хрватског Удружења Младен Павковић рекао је за "Данас" да у његовом удружењу сматрају "да се и у Србији треба знати и на одређен начин истакнути да су се за вријеме Домовинског рата у Хрватској догодиле одређене жртве".

"Жеља нам је подсјетити на жртве и да грађани Србије, а посебно српска дјеца, сазнају нешто више о жртвама са хрватске стране. Спомен-плочом посвећеном бранитељима, али и цивилима који су страдали и у српским концентрационим логорима, желимо да истакнемо да је сваки рат зло", наводи Павковић.

Он каже да не зна да ли је провођење иницијативе удружења које предводи реално и наводи да за своју иницијативу нису тражили подршку хрватске Владе, али имају намјеру да је затраже од Министарства хрватских бранитеља.

УХБДР 91 је захтјев послала два дана пошто је у Жировцу код Двора на Уни одржан парастос за српске жртве страдале у избјегличкој колони за вријеме хрватске акције "Олуја" 1995. године, пише лист.

Портали удружења хрватских ветерана драматично су извјештавали о намјери предсједника новосадског Удружења учесника оружаних сукоба на подручју бивше Југославије Жељка Вукелића, који је присуствовао парастосу, да у Жировцу постави плочу са натписом "Нико њихов сан неће уснути, нити другим оком видети".

"Спомен-плоча, ипак, није постављена", пише "Данас".

 

Извор: ФРОНТАЛ.СРБ

Назад