Датум и вријеме објављивања: 10.11.2013 19:16

МИЛУНКИ САВИЋ У ЧАСТ

МИЛУНКИ САВИЋ У ЧАСТ

БЕОГРАД, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Посмртни остаци хероине Првог свјетског рата Милунке Савић сахрањени су данас у Алеји великана на Новом гробљу Београду, гдје је парастос служио Његова светост патријарх српски Иринеј.
Српски патријарх је рекао да је српска хероина Милунка Савић жртвовала себе, доживјела и сносила све тешкоће рата и страдања и дочекала оно за шта се и борила - слободу српског народа. 

"Нико није тако схватио или мало је оних који су тако схватили однос према отачеству, вери и свему ономе што се српски зове", сматра патријарх Итинеј. 

Предсједник Србије Томислав Николић истакао је да никада није касно да се исправе грешка према Србији и њеним великанима, који су били маргинализовани у вријеме комунизма. 

"Тако је Милунка Савић поделила судбину Србије и била невидљива, неприметна, безначајна - не за Србију, никада за Србију, већ за комунистичку Југославију. Зато што је остала Српкиња и српски борац, а није постала Југословенка и није била југословенски партизан", истакао је Николић. 

Он каже како вјерује да ће Србија очувати сјећање на жену која је у мноштву храбрих мушкараца била највећи јунак Првог свјетског рата. 

"Сада и овде, одајући почаст Милунки Савић, дан уочи прославе потписивања примирја у Првом светском рату, ми, захвални потомци, одајемо почаст свим својим јуначким прецима", поручио је Николић. 

Према његовим ријечима, Милунка је симбол опште борбе Србије за слободу, а својом храброшћу, витештвом и родољубљем била је примјер савременицима, а потомцима учитељ који својим животом показује како се воли и брани отаџбина. 

Предсједник Србије је навео да уз Милунку Савић пристају све најљепше српске ријечи - хероина Великог рата, икона и симбол Првог свјетског рата, Орлеанка у шињелу, мати српске сирочади, узор, заборављени јунак. 

"Милунка је симбол херојства са девет љутих рана због жеље да Србија буде слободна, жена ратник којој се диви васцели свет", рекао је Николић. 

Он је нагласио како је Милунка Савић на путу до Алеје великана и уз војне почасти још једном прошла поред свог врховног команданта Радомира Путника. 

Милунка Савић рођена је крајем 19. вијека у селу Копривница, недалеко од Рашке, а након што се прикључила се српској војсци, учестовала је у Балканским ратовима, прерушена у мушкарца, како би била уз свог брата. 

Њена "тајна" откривена је пошто је у Брегалничкој бици /1913/ рањена у груди. 

У Првом свјетском рату била је дио чувеног "Гвозденог пука" и тешко је рањена у главу у Македонији 1915. године. Одмах, по опоравку , прикључила се саборцима на солунском фронту. 

Послије рата извјесно вријеме је живјела у БиХ, гдје је током кратког брака родила једну и усвојила три кћерке. Отхранила их је радећи као чистачица у Хипотекарној банци у Београду. 

Умрла је 5. октобра 1973. године, заборављена од друштва. 

Милунка Савић, носилац је војне златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храборост "Милош Обилић", Легије части ИВ степена, Легије части V степена, француског Ратног крста и споменица.

 

 

Извор: срна

Назад