Богослужење и освећење обновљеног споменика у Губину

Црква Успења Пресвете Богородице у Губину

Црква Успења Пресвете Богородице у Губину

По већ устаљеној традицији, 31. јула, у оквиру Илинданских окупљања у ливањском пољу, народ Губинске парохије се и ове године окупио на богослужењу у цркви Успења Пресвете Богородице у Губину. И поред кишовитог времена, на Светој Литургији се окупило 30-ак верника.

У оквиру сећања на ливањске мученике, пострадале од усташа током 1941. године, надлежни парох о. Жељко Ђурица и о. Срђан Белензада, парох веселињски, служили су парастос о. Ристи Ћатићу и осморици његових парохијана. Овом приликом су осветили и обновљени споменик овим страдалницима, чија обнова је успешно завршена уз финансијску подршку Удружења Огњена Марија Ливањска и вредних појединаца који несебично раде на обнови светиња и споменика ове парохије.

Ових деветоро страдалника, међу првим жртвама усташког терора 1941. године, бачени су у јаму Сухачу, у близини Ливна, 6. јуна 1941. године. Са њима су у исту јаму бачена још два сународника, али су они успели да се извуку из јаме и сакрију. Кости страдалих су извађене из јаме после рата и сахрањене у порти Губинске цркве, где је страдалима подигнут и споменик 1962. године. Исти споменик је тешко оштећен током последњег рата.

Обнова овог споменика је само део дуготрајних радова на обнови Губинске цркве, парохијског дома и целокупне порте. Ове године је и омалтерисан звоник цркве, а у току је постављање и икона на нови иконостас. Обновљену цркву ће 29. августа ове године, на Убрус, осветити Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије.

Овом приликом још једном молимо све који могу да дају свој прилог обнови парохијског дома и оградног зида око порте. Више о овом пројекту можете прочитати овде: http://omlivanjska.com/projekti/gubinporta/

 

Освећење обновљеног споменика у ГубинуБогослужење у Губину

 

Извор: Удружење Огњена Марија Ливањска

 

Везане вијести:

Постављени спискови са именима страдалих у Капели и спомен-костурници у Ливну

Владика Атанасије служио парастос у Челебићу и осветио капелу у Радановцима

Ливањско поље - Јадовно 1941.