Ubica srpskе djece mučenik u Katoličkom kalendaru za 2012. godinu

ILIJA TOMAS

Ћирилица

Dok drži "molitvene osmine" sa Grigorije Durić i Danilom Pavlovićem, "crkva u Hrvata", istovremeno, daje do znanja da ostaje vjerna svojoj ustaškoj prošlosti. Najbolji dokaz takvog opredjeljenja je Katolički kalendar župe Gospić posvećene "Navještenja Blažene Djevice Marije", u kome su kao mučenici navedeni i mnoge ustaše - "svećenici" te "crkve".
           
           U ovom kalendaru 2. svibanj / = maj / je posvećen "mučeniku" don Iliji Tomasu, župniku iz sela Klepci kod Čapljine. U ovom srpski selu, rodnom mjestu Svetog mučenika Vukašina Jasenovačkog, Ilija Tomas je pred Drugi svjetski rat, kao kukavičje jaje, podigao latinski hram i župni dvor, za koje su priloge dali i naivni Klepacki Srbi. Iste je Tomas 1941. poslao u smrt u jami Bivolje Brdo.
 
           Don Ilija Tomas je bio zakleti ustaša od 1937, ustaški povjerenik za Stolac srez, vođa ustaške pobune Čapljini u travnju 1941, član ustaškog stožera u istom mjestu, gdje je planirao istrebljenje Srba u ovom kraju. Odgovoran je za surovo ubojstvo oko 2000 čapljinskih Srba i mnogih drugih koji su tu dovedeni iz raznih mjesta. Pored 300 Srba iz Klepaca, Tomas je u smrt poslao i preko 800 Srba iz Prebilovaca. među njima je i 550 majki s djecom, ubijenih u jami Golubinka u Šurmancima / Međugorje / 0,150 Srba iz Tasovčića, itd.. Poslije zločina u jamama, prevodio je srpski sirotinju u katoličanstvo, a preživjeli Srbi su poslije rata svjedočili da ih je Thomas osobno mučio u ustaškim zatvorima.
 
         Don Ilija Tomas je rođen 1901, u selu Drinovcima u zapadnoj Hercegovini. Kada su partizani zauzeli Klepce 1.maja 1942, pokušao je pobjeći, ali je povrijedio nogu i sakrio se u grmlje. Tu su ga, dok je držao pištolj u ruci, otkrile i ubile Klepacki žene, kojima je don Ilija prethodne godine pobio muževe i sinove.
 
           Inače, svaki mjesec u kalenadru posvećen nekom od rimskih papa, a Wojtyla je označen kao "najveći prijatelj Hrvata".
 
             Pomenuti "Katolički kalendar - 2012." može se, u PDF formatu, pogledati  ОВДЕ.
 
 
Izvor:borbazaveru