УСКОРО СЈЕДНИЦА СКУПШТИНСКОГ ОДБОРА О АЛБАНСКИМ ЗЛОЧИНИМА

БЕОГРАД, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун најавио је да ће ускоро сазвати сједницу тог одбора на којој ће бити разматрано питање злочина над Србима на Косову.

"Превише дуго траје неизвесност и патња породица, несталих, киднапованих Срба, а да није расветљена судбина њихових најдражих", рекао је Дрецун испред Специјалног суда у Београду на конференцији за новинаре Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији. 

Дрецун је рекао да је у својству предсједника скупштинског Одбора затражио од Тужилаштва Србије за ратне злочине информацију шта је до сада урађено и шта се планира урадити да би били откривени и процесуирани одговорни за злочине над Србима. 

Он је навео да је информацију коју је добио означена као строго повјерљива, вјероватно због дијела који говори о истрагама, додајући да ће сједница бити отворена за јавност због изузетног значаја теме о којој се говори. 

Дрецун је навео да ће на сједницу бити позвани представници удружења породица несталих, шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић, представници Тужилаштва Србије за ратне злочине, као и представници Еулекса и других међународних организација. 

Предсједник Удружења Симо Спасић рекао је да је конференција за новинаре била сазвана како би од надлежних органа добили информацију о налазима у вези са ископавањем локације "Пискоте" код Ђаковице на Косову и Метохији, на којој се трагало за српским жртвама. 

Он је навео да располажу незваничном информацијом да су представници Комисије Владе Србије за нестала лица били на тој локацији и да је замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Драгољуб Станковић био присутан приликом копања. 

"Тражили смо да представници Тужилаштва да дођу пред медије и породице и да кажу истину о овој гробници. Иако су нам обећавали телефоном и посредством њихових људи они се данас нису појавили", рекао је Симић. 

Он је поручио да су сви отети и киднаповани у миру 1998. године у својим кућама и на радним мјестима, као и послије доласка Кфора. 

Конференцији за новинаре испред "Српског зида плача" - дугачког транспарента са фотографијама несталих Срба, који је постављен тачно преко пута Специјалног суда у Устаничкој улици у Београду, данас се нису одазвали ни замјеник тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић и предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић. 

Из Тужилаштва Србије за ратне злочине је по завршетку конференције за новинаре саопштено да су тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и замјеници тужиоца разговарали раније током овог мјесеца са представницима свих удружења породица Срба страдалих на Косову и Метохији. 

Њима су, како се наводи у саопштењу, предочени резултати потраге за тијелима жртава и потешкоћама у прикупљању доказа и информација о локацијама потенцијалних масовних гробница. 

Потрага за тијелима на локацији "Ђаковица" биће настављена и договарају се даље активности на прикупљању релевантних информација и доказа с циљем проналаска жртава, саопштено је из Тужилаштва Србије за ратне злочине.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ЗАШТО СЕ СА ИСТОМ ПОСВЕЋЕНОШЋУ НЕ ТРАГА И ЗА СРПСКИМ ЖРТВАМА

ИСПИТИВАЊЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ СА ПОСМРТНИМ ОСТАЦИМА СРБА

СРПСКЕ ЖРТВЕ УБИЈЕНЕ У МИРУ

Затвореници из логора Ликовац пребацивани у „жуту кућу”