Моје Јадовно у Њујорку

Latinica

Дан сјећања на Јасеновачке жртве, обиљежава се у недељу 21. априла у Њујорку, дванаесту годину за редом. Као и претходних година, комеморативни скуп ће бити одржан у Меморијалном комплексу у Бруклину, посвећеном сјећању на Холокауст.

Овај Парк сјећања, подигнут је давне 1985. године, а од 17. априла 2005. у њему се налази и Споменик Јасеновачким жртвама. Ово Спомен обиљежје, подигнуто је захваљујући великом ентузијазму и залагању господина Бари Литучи Дамјановића, предсједника Института за истраживање Јасеновца (Jasenovac research Institute, JRI).

Већ неколико година заредом, градоначелник Њујорка проглашава 22. април “Даном Јасеновца у Њујорку”.

 

Споменик јасеновачким жртвама у меморијалном комплексу Бруклину|Spomenik Jasenovačkim žrtvama u memorijalnom kompleksu u Bruklinu

Јасеновац

Од августа 1941. до априла 1945. стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома, као и антифашиста многих националности, убијено је у јасеновачком логору смрти под управом хрвaтских усташа.

Јаеновац је био комплекс од пет главних и три мања логора на југу централне Хрватске уз ријеку Саву. Данас већи дио Јасеновачког комплекса лежи на подручју Републике Хрватске.

Градина, главно подручје за убијање и закопавање жртава налази се преко ријеке Саве на подручју данашње Босне.

 

 

Ова институција, изборила се за први Споменик Јасеновачким жртвама ван граница некадашње Југославије и то у Сједињеним Америчким Државама, у Њујорку.

У суботу 20. априла, у Храму Св. Саве на Менхетну, са почетком у 17 часова, биће служен парастос и организована свечана вечера, поводом Дана сјећања на Јасеновачке жртве. Са благословом  и уз несебичну помоћ Оца Ђокана Мајсторовића, том приликом биће отворена изложбена поставка “Моје Јадовно” и одржано предавање о комплексу логора смрти Госпић - Јадовно - Паг из 1941. претечи Јасеновачких логора смрти. Храм Светог Саве на Менхетну, од 2011. године је катедрална црква Источноамеричке Епархије Српске Православне Цркве.

Ова дводневна манифестација, организује се са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

 

Саборна црква Светог Саве у Њујорку | Sabornа crkvа Svetog Save u Njujorku  Саборна црква Светог Саве у Њујорку | Sabornа crkvа Svetog Save u Njujorku

 

 

Генеза страшног злочина, која је након ликвидације комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић-Јадовно-Паг, изњедрила систем Јасеновачких логора намјењен уништењу Срба, Јевреја и Рома, представљањем Јадовничког страдања биће комплетнија и јаснија. Ово је неопходно потребно свјетској јавности и стручним круговима који се баве геноцидом. Скоро незамислива монструозност злочина, добиће осим вербализације и визуелизацију у облику изложбене поставке “Моје Јадовно”, која је већ представљена у Бањалуци и Београду али и низу градова у Србији и Српској.

Очекујемо, да предстојећа манифестација, значајно допринесе објелодањивању и разобличењу страдања нашег народа у свјетским оквирима.

Не треба посебно истицати да је удружењу Јадовно 1941. препоруком госпође Наде Љубић, члана борда директора и позивом предсједника Jasenovac research Institute господина Бари Литучи Дамјановића, указана велика част и повјерење.

Користимо прилику  да се захвалимо свима оним који су нам на било који начин помогли да се јадовничка истина представи у Њујорку.

УГ Јадовно 1941. 

 

 

Споменици жртвама Холокауста и геноцида у Меморијалном парку у Бруклину, Њујорк | Spomenici žrtvama Holokausta i genocida u Memorijalnom parku u Bruklinu, Njujork

 

Везане вијести: 

Hram srpske kulture