ПИСМО КАО ДОКАЗ ДА СУ ЊЕМЦИ ЗНАЛИ ЗА АКЦИЈУ

christian_schwarz_schilling

Latinica

БАЊАЛУКА, 20. АПРИЛА - За план /хрватског предсједника/ Фрање Туђмана и његових сарадника у вези са "Олујом" знали су, осим САД, и у Њемачкој, о чему свједочи писмо које је 28. јула 1995. године тадашњи члан Бундестага, касније високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг упутио њемачком канцелару Хелмуту Колу о договору постигнутом у Сплиту и каснијим акцијама америчких колега, наводи "Фокус".
"С обзиром на политички врло осјетљиву ситуацију Хрватске, војне акције смију једино имати за циљ помоћ Бихаћу, а не, на примјер, у Хрватској враћање Крајине коју држе Срби. Под овим смо условима понудили да им помогнемо, да придобијемо Хрвате за помоћ. Разговарао сам више пута с Министарством спољних послова и с одговорним у Стејт департменту", написао је Шварц-Шилинг у писму Колу.
Удружени злочиначки подухват који је изњедрио војно-полицијску акцију "Олуја" осмишљен је уз пуни благослов међународне заједнице, тако да би одговорност за злочине почињене на територији некадашње Републике Српске Крајине и у западнокрајишким општинама на територији Републике Српске, односно БиХ, подједнако требало да сносе и владе оних земаља које су дале прећутну сагласност хрватском предсједнику Фрањи Туђману да "очисти" Хрватску и дио војних активности преусмјери на сусједну БиХ, преноси лист.
Шварц-Шилинг је индиректно признао да је подстицао Хрватску да војно интервенише у БиХ и да су Американци одмах послали демарш Туђману, у којем се наглашава да се у операцији "Бихаћ" морају суздржати, али да, истовремено, САД незванично шаљу позитиван сигнал на акцију.
Да је Америка играла двоструку игру свједочи и изјава Шварц-Шилинга у писму Колу у којој он након америчког демарша констатује да је за њега горко сазнање да у Вашингтону имају више разумијевања и поуздања у њега него у Бону.
Шварц-Шилинг у писму, обавјештава Кола да су Туђман, предсједавајући Предсједништва РБиХ Алија Изетбеговић, предсједник Владе РБиХ Харис Силајџић и предсједник ФБиХ Крешимир Зубак постигли договор о заједничкој војној акцији на подручју Бихаћа.

 

Извор: срна