ИЗЈАВЕ СТЈЕПАНА РАЗУМА ПОНОВО УБИЈАЈУ ЈАСЕНОВАЧКЕ ЖРТВЕ

Alen Budaj

ЗАГРЕБ, 24. АВГУСТА /СРНА/ - Јеврејска невладина организација "Маргелов институт" из Загреба оцијенила је да изјаве католичког свештеника Стјепана Разума о карактеру усташког логора Јасеновац и патриотизација усташког поздрава “За дом спремни” дубоко вријеђају истину о карактеру усташког режима и поновно симболично убијају жртве.

У писму које је предсједнику Хрватске Иви Јосиповићу и хрватском премијеру Зорану Милановићу упутио директор "Маргеловог института" Ален Будај поводом изјава Стјепана Разума, шефа Надбискупског архива у Загребу, наводи се да такве изјаве свакако подлијежу кривичном прогону, те да на ово треба свакако реаговати Република Хрватска као правна држава.

"Згрожени смо интервјуом који је `Хрватском листу` из Задра дао шеф Надбискупског архива у Загребу др Стјепан Разум, који затире истину о тужној судбини јасеновачких жртава. Свештеник Католичке цркве Стјепан Разум требало би да зна да је убиство и изношење неистине тежак гријех у очима Цркве и Бога", наглашава се у писму, које је из "Маргеловог института" прислијеђено Срни. Будај истиче да се Јасеновцем не може манипулисати, јер се о карактеру Јасеновца све већ зна.

"Негирати карактер концентрационих логора из доба нацизма, смањивати одговорност починилаца злочина и фашистичких режима, негирати жртве, у овом случају бројке државне и овлаштене институције - Музеја Јасеновац, од стране једног архивисте и историчара као државног чиновника не смије се догађати у пракси и то се мора оштро санкционисати", констатује Будај.

У "Маргеловом институту" такође су згрожени "општим муком" оних који су на ово требали реаговати.
"Како до сада нико из српске заједнице у Хрватској није реаговао, како нико из редова јеврејске заједнице није реаговао, како на ово нема реакције представнице јеврејске националне мањине града Загреба Сање Зоричић - Tабаковић,која је судија по професији, па затим представника ромске и јеврејске националне мањине у Сабору Вељка Кајтазија и како је изостала реакција ромских удружења, али и антиФашистичких удружења", пита Будај.
Он наводи да посебно изненађује што се Јавна установа Спомен-подручје "Јасеновац" понаша као да су слијепи поред здравих очију и сасвим нијеми да бране жртве и истину, иако их на то обвезује Закон, а прије свега морална обавеза.

Будај пита зашто о томе ћути Хрватски државни архив, под којим се налази Надбискупски архив, те зашто ћути врх Римокатоличке цркве у Хрватској којој служи Стјепан Разум као архивиста и као свештеник? 
"Не очекујемо да Римокатоличка црква реагује јер никада до сада није јавно осудила преступнике из својих редова из доба Другог свјетског рата, али зато редовно осуђује Народноослободилачки покрет", наводи директор "Маргеловог института".

Он подсјећа да су ћутали и многи 1941. године када су људи са депортацијским листама, које су завршавале са службеним поздравом `За дом спремни` одвођени у Јасеновац, а ћуте и данас када се пориче злочиначки карактер усташког режима.

"Државно тужилаштво и МУП Републике Хрватске треба да реагују одмах, будући да постоји основана сумња да се овдје ради о негирању геноцида и злочиначког карактера усташке НДХ, које се као такве одриче јасно и Устав Хрватске", сматра Будај.

Он каже да треба предузети правне кораке и у складу са законом санкционисати овакав говор.
"Пошто су овом изјавом оштећени и узнемирени потомци жртава и припадници српске, ромске и јеврејске националне мањине који су у великој већини страдавали од усташког режима - тражимо да историчар Разум буде процесуиран по хитном поступку јер такав говор за све нас је више него стравичан", истиче Будај.

Он наводи да се у Јасеновцу догодио холокауст над припадницима јеврејске заједнице, геноцид над припадницима српског и ромског народа, а стравични злочини према неистомишљеницима режима, припадницима комунистичког покрета, симпатизерима Народноослободилачког покрета и слободољубивим грађанима који нису пристајали уз усташкоФашистички режим, а страдало је и око 20.000 дјеце за које постоје пописи по имену и презимену.

"Права је дрскост говорити неистину о Јасеновцу све док још постоји посљедњи преживјели логораш и посљедњи борац против фашизма, а када њих више не буде свједочиће јасеновачка истина, саткана од докумената, фотографија, записа, споменика и гробних хумки јасеновачких голоруких мученика и наша колективна свијест о злочину који се не смије поновити", наводи Будај у писму предсједнику и премијеру Хрватске.

 

Извор: срна