ГОТОВИНИ 24 ГОДИНЕ, МАРКАЧУ 18, А ЧЕРМАК ОСЛОБОЂЕН

Gotovina, Čermak, Marčak

ХАГ, 15. АПРИЛА - Хашки трибунал осудио је данас хрватског генерала Анту Готовину на 24 године затвора, а генерала Младена Маркача на 18 година, за злочине над Србима у Крајини почињене у току и послије акције "Олуја" 1995. године.
        
         Иван Чермак ослобођен је свих оптужби.

Готовина је проглашен кривим као учесник удруженог злочиначког подухвата за прогон, деопртацију, пљачку јавне и приватен имовине, безобзирно разарање, убиство као злочин против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања, те нечовјечна дјела и окрутно поступање.
Маркач је проглашен кривим као учесник удруженог злочиначког подухвата за прогон, депортацију, пљачку јавне и приватне имовине, безобзирно разарање, убиство као злочин приотив човјечности и кршење закона и обичаја ратовања, нечовјечна дјела и окрутно поступање.
Готовина, Чермак и Маркач били су оптужени за учешће у удруженом злочиначком подухвату, који је за циљ имао присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској. "Олуја" и акције које су услиједиле трајале су од 4. августа до 15. новембра 1995. године.
Остали учесници у удруженом злочиначком подухвату били су, према оптужници, тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак, начелник Главног штаба Хрватске војске /ХВ/ до јула 1995. Јанко Бобетко и његов насљедник на тој дужности од јула 1995. Звонимир Червенко.
Анте Готовина је био командант Зборног подручја Сплит ХВ-а од октобра 1992. до марта 1996. и био је врховни оперативни командант јужног дијела подручја Крајина током "Олује".
Иван Чермак био је на положају помоћника министра одбране у хрватској Влади од 1991. до 1993, а од 5. августа 1995. командант Зборног мјеста Книн, које је обухватало општине Цивљане, Ервеник, Кијево, Кистање, Книн, Надвода и Орлић.
Младен Маркач био је командант Специјалне полиције МУП-а Хрватске од 18. фебруара 1994. и био је помоћник министра унутрашњих послова.
Тројица генерала су, како се наводи, командовала хрватским снагама које су починиле бројна кршења међународног хуманитарног права током те акције, укључујући убиства и нечовјечно поступање према крајинским Србима, као и њихову присилну депортацију у БиХ и Србију. У оптужници се наводе злочини разарања широких размјера и пљачкања села, домова и других објеката крајинских Срба.
Суђење хрватским генералима почело је 11. марта 2008. године. За 303 дана суђења у спис је уврштено 4 819 доказних предмета. Расправно вијеће саслушало је свједочење укупно 145 свједока, од којих је 81 позвало Тужилаштво, 57 одбрана, а седам Расправно вијеће.
Чермак и Маркач су се Трибуналу добровољно предали 11. марта 2004. године. Готовина је ухапшен у Шпанији 7. децембра 2005. године, а у притворску јединицу је пребачен три дана касније.

 

Извор: срна