Служен парастос жртвама усташког злочина

Парастос свим пострадалим на Гумнима – код љубињског села Капавице

ЉУБИЊЕ – Парох љубињски Саша Којовић, служио је данас (субота) парастос свим пострадалим на Гумнима – код љубињског села Капавице.

На овом локалитету, у Другом свјетском рату, усташе су, након тродневног мучења, 8. јуна 1941. године у јаму бациле 57, па потом на оближњој заравни код ње постријељале – још 58 Срба из љубињских села Капавице, Ранковаца, Убоска, Хрђуса, Ћуковаца и Влаховића. Карактеристично је да је Капавичка јама једно од српских стратишта са којег се успијело спасити највише људи. Њих 50, борећи се са зликовцима прса у прса успјело је да побјегне са Гумана и спас пронађе у околним брдима.

Парастосу је присуствовало око стотињак становника љубињског краја, првенствено потомака и родбине ових мучки убијених људи.

Протеклих мјесеци, заслугом потомака жртава, обављени су грађевински радови на уређењу локалитета. Око стратишта је подигнут зид, урађена је приступна стаза, а јама је опасана заштитном оградом.

ПАНДУРИЦА
По завршетку парастоса свештеник Саша Којовић одржао је пригодну бесједу и позвао оне који су у могућности, да се у недељу 7. јуна од одазову акцији уређања локалитета на јами Пандурици која почиње у 16 часова.

Парастос за 36 жртава звјерски поубијаних и бачених у јаму Пандурицу у ноћи између 13 и 14 јуна 1941. године, одржаће се у суботу, 13 јуна.

 

Извор: МОЈА ХЕРЦЕГОВИНА

 

Везане вијести:

Придворачка жртва Бошко Шакота и стравично страдање једног ...

Đorđe Pražić JAME NAŠIH STRADANJA I ZABLUDA - Jadovno 1941.

у београду отворена изложба о страдању пребиловачких срба

Херцеговина - Jadovno 1941.