Сјећамо се јаме у Ржаном долу

Служењем помена и полагањем цвијећа данас је обиљежена годишњица масовног страдања Срба из Поповог поља, Бобана и околних мјеста.Уочи Водовдана 1941. године усташе су на превару ухватиле 186 Срба, и након звјерског мучења бациле их у јаму Ржани До код Љубиња.

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/rzani-do.jpg

 

Усташе из Дубљана, Равног и Трнчине предвођене Јуром Боројом те фратрима дон Јосипом Зовком и дон Андријом Мојићем уочи Видовдана 1941. године на превару су повхатале српске сељаке који су обрађивали земљу у Поповом пољу,  затвориле их у школу у Величанима, а потом послије стравичног мучења бациле у јаму Јагодњача -Ржани До код Љубиња.  “Злочин су починиле комшије, Хрвати из околних села, а нажалост нико није никада одговарао за покољ који се догодио овдје и другим мјестима у околини Требиња. Из моје куће страдало је троје, а дјед ми је прво успио побјећи из школе у Величанима гдје је био затворен, али су га касније ухватили у брдима изнад села и након мучења бациле у јаму Ржани До” каже Владо Сетенчић, потомак настрадалих, члан Удружења Ржани До.

Манојлу Ћуку из села Величани страдале су три генерације мушкараца: “Мој стриц имао је 15 година, и најмлађа је жртва бачена у Ржану јаму, а убили су ми још ђеда, и пранђеда, мушкарци из три старосне генерације. Они су на превару похватани док су радили у пољу, и потом су затворени у школи и мучени прије него су бачени у јаму. То су радиле усташе из околних села Трнчине, Равног и Дубљана, а посебно се истицао усташа из сусдједног села Дубљани Столе Матић”.

 

У љето 1990. године посмртни остаци 186 настрадалих извађени су из јаме и сахрањени у спомен костурници у селу Величани у Поповом пољу гдје је јутрос служен помен за све пострадале Србе. Током недавног чишћења околине Ржане јаме мјештани су пронашли неекслодирану гранату која је постављена неспоредно уз улаз у јаму. У околини Требиња и Поповог поља налази се још десетак јама и масовних стратишта у којима је у љето 1941 године настрадао велики број недужних српских цивила.

 

Извор: МОЈА ХЕРЦЕГОВИНА / БН