ПРИДВОРЦИ - МЈЕСТО ГОРДОСТИ И ПРАШТАЊА

Капела код Придворачке јаме

Капела код Придворачке јаме

У Придворцима код Требиња јуче је служен парастос за 13 Срба које су усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи између 23. и 24. јуна 1941. године.

Злочин су успјела да избјегну три мјештанина која су побјегла са мјеста злочина, те спријечила да остале њихове комшије буду ликвидиране.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у градској управи Рајко Ћапин истакао је да је овај злочин опомена будућим нараштајима на оно што се догодило 1941. године.

"Придворачка јама је мјесто гордости и праштања, јер не смијемо никада заборавити страдања нашег народа. На нама, који се окупљамо на овим светим мјестима, је да пренесемо онима који ће доћи из нас кроз каква је страдања прошао наш народ", рекао је Ћапин.

Један од иницијатора подизања спомен-капеле код Придворачке јаме Момчило Јанковић подсјетио је да су прије 74 године на свиреп начин убијени виђенији Срби из Придвораца и околине Требиња, а да извшиоци злочина, њихове комшије муслимани, потпомогнути усташама из Хрватске, никада нису кажњени.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца, 2006. године подигнута је спомен-капела уз придворачку јаму.

Служењу парастоса код Придворачке јаме присуствовали су потомци убијених, као и мјештани овог насеља, те бројни грађани.

Помен убијеним Србима служио је свештеник Душко Шаровић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Придворачка жртва Бошко Шакота и стравично страдање једног ...

Леже ли на „лединици“ у Подгљивљу заборављени мученици из ...

Фотографије злочина у Придворачкој јами – први дио ...

Херцеговина - Jadovno 1941.