СРБИ ВЕРБАЛНО НАПАДНУТИ НА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА

ГЛИНА - Слика прије злочина - Стара Глинска црква, у коју су почетком аугуста 1941, довабљени (обманути обећањем о пријелазу на католичанство) те потом поклани  Срби, мушкарци с подручја котара Вргинмост
ГЛИНА - Слика прије злочина - Стара Глинска црква, у коју су почетком аугуста 1941, довабљени (обманути обећањем о пријелазу на католичанство) те потом поклани Срби, мушкарци с подручја котара Вргинмост

ГЛИНА, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Глини су вербално нападнути и вријеђани Срби учесници мирног протеста организованог због одлуке градских власти да забрани служење парастоса и помена на мјесту, гдје је 1941. био православни храм Рођења Пресвете Богородице у којем је звјерски убијено 1.500 Срба, саопштено је из Епархије горњокарловачке.

"Учеснике скупа су вербално напали и вријеђали поједини суграђани. Чули су се повици `Цигани`, помињали су `тракторијаду`, Шешеља и друго, док је локална полиција стајала по страни, не чинећи ништа да атак спријечи", наводи се у саопштењу. 

Из Епархије истичу да се вербални напад догодио јуче на Међународни дан људских права, који, као и у многим случајевима, за Србе у Хрватској представља "само још један у низу дана када су обесправљени". 

Скупу испред Спомен дома у Глини, који је организовала Антифашистичка лига, присуствовао је мањи број вјерника глинске парохије заједно са парохом костајничким протојерем Далибором Танасићем и протојерејем глинским Слободаном Дракулићем. 

Из Епархије додају да већина вјерника због страха није присуствовала скупу испред Спомен дома у Глини, на којем је говор одржао и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац. 

"Након тридесетоминутног скупа учесници су се мирно разишли, док су они који су изрицали увреде на рачун жртава и присутних развили велику државну заставу и наставили са увредама на рачун православних Срба", наводи се у саопштењу, које је потписао протојереј Дракулић. 

У саопштењу се подсјећа да су градске власти у Глини 21. октобра донијеле одлуку о мјесту полагања вијенаца и прислуживања свијећа на територији града, којом је Србима забрањено вршење парастоса, помена и полагања цвијећа на мјесту, гдје је до 1941. био храм Рођења Пресвете Богородице. 

"Те године у храму је почињен звјерски злочин у којем је страдало више од 1.500 православних Срба из Глине, Топуског, Вргинмоста и околине, а храм је срушен до темеља", наводи се у саопштењу. 

Комунистичка власт није дала дозволу за градњу храма на истом мјесту него су исту катастарску честицу одузели Цркви и национализовали без икакве накнаде, те на њеном мјесту 1967. године подигли Спомен-дом. 

Исти тај дом 1995. године градске власти су преименовале у Хрватски дом.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Забрана парастоса у Глини, наставак НДХ политике

ЗАБРАЊЕН ПОМЕН ПОКЛАНИМ СРБИМА НА МЈЕСТУ ГЛИНСКЕ ЦРКВЕ

Насиље над успоменама и повијешћу

Календар геноцида: 28. јул 1941. – Свједочење: Љубан Једнак, Селиште Глина

ГЛИНА - О усташком логору Јадовно у Хрватском дому на темељима Глинске цркве