Сами у заједничкој прошлости

Glina parastos

Обиљежавање страдања Глињана у мају 1941. године требало је, према замислима организатора, бити почетак друкчијег одношења према заједничкој, како се то обично каже, бременитој прошлости тамошњих Срба и Хрвата. Требало је то бити нешто попут њемачког превладавања прошлости - Vergangenheitsbewältigung


Претпоставка је била да свему присуствују и представници другог, хрватског народа, а да се комеморација не сведе само на присуство српских организатора (глинско вијеће, велико вијеће из Загреба и "Просвјета") и тамошњих Срба. Међутим, с друге је стране стигао тек стидљиви одговор у лику актуалног градоначелника Милана Бакшића. Он је присуствовао јутарњем парастосу који је водио горњокарловачки владика Герасим.
Нешто дрчнији одговор стигао је од стране четворице незадовољника цијелим скупом, који су с мајицама с ликом Готовине исказали незадовољство испред Хрватског дома, гдје се одржавала промоција књиге о глинском љету 1941.
У својим говорима на промоцији књиге, на крајње екуменски начин, представљачи су евоцирали сјећање како на страдање глинских Срба у Другом свјетском рату, тако и на хрватске жртве у Јошевици у овом задњем рату, којом приликом се, како је било речено на промоцији, српска војска осрамотила.
Да до превладавања траума неће тако скоро ни лако доћи говори и чињеница да је на каснији ручак уприличен у "Касини", осим самих узваника, стигла и дојава о подметнутој бомби. Дољепотписани је био на томе, али није видио полицију нити је примијетио да је итко ишта о томе знао. Наводно је полиција врло дискретно провјерила очито лажну дојаву.
Да ће у превладавању прошлости требати и доста храбрости, и то је јасно. Посебно је то јасно водитељици Доцументе Весни Тершелич, која је у свом говору на православном гробљу храбро затражила да се Хрватском дому врати старо име – Спомен-дом. Због огромне симболике тог имена и тог мјеста (раније је ту била православна црква), петиција која се припрема на ту тему сигурно ће изазвати велика негодовања. Међутим, само се тако може.

Раде Драгојевић

Извор: СНВ НОВОСТИ

Везане вијести:

Подметнутом бомбом против седамдесетогодишњице страдања глинских Срба

70 година глинских покоља

ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ МАСАКРА

Страдање 400 најугледнијих Срба Глине

У Глини је и 70 година мало

О усташком логору Јадовно у Хрватском дому на темељима Глинске цркве

Милан Шећеровић: Приказ две књиге – Усташки покољи Срба у глинској цркви Ђура Аралице и Вучје срце Марије Лине Веке