Подметнутом бомбом против седамдесетогодишњице страдања глинских Срба

Јеромонах Наум

Latinica

На седамдесету годишњицу од звјерског покоља недужних српских цивила православне вјере, свету архијерејску Литургију у глинском храму служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим уз саслужење више свештеника наше Епархије.

Након Литургије служен је паростос за глинске жртве, те се владика Герасим обратио верницима беседом између осталног истакнувши пример Христовог невиног страдања, које се може успоредити и са страдањем наших сродника, пријатеља саграђана у Глини побијених. Епископ је такође истакао да је Епархија Горњокарловачка препуна јама и стратишта из Другог светског рата где су стотине хиљада православних Срба, и других народа Јевреја и Рома завршили свој земаљски живот. „Ових датума, када су наши дједови, оци, мајке, синови и сродници убијани само зато што су друге вере и нације увек морамо сећати неби ли како избегли да се овакви злочини над нашим народом опет понове“, рекао је владика Герасим.

Мали помен је обављен и на мјесном гробљу гдје су сахрањени земни остаци жртава глинског злочина.

У Глини су данас били присутни и многи државни званичници, представници Срба у Хрватској и стране дипломате, између осталог г. Милорад Пуповац, г. Слободан Узелац, амбасадор БИХ у Хрватској, представници: србијанске амбасаде, жупанија, опшрина и градских вијећа.

Данашњем сјећању страдања православних срба Глине и глинског краја, своје присуство је био потврдио и бискуп сисачки г. Владо Кошић, у међувремену је своје долазак отказао а у његово име је римокатоличку заједницу представљао капелан глинске жупе, које обећавши да ће доћи на спомен костурницу тако и није појавио.

По одслуженој Литургији, парстосу, окупљени су се сабрали у Хотелу Cassina у Глини али на жалост, ту се нису дуго задржали с обзиром на дојаву да је у хотелу постављена бомба евакуисани су. Свима је јасно да Срби нису пожељни у Хрватској, доказ за то су и Други свјетски рат, последњи, али и овакви случајеви који су у овој држави нажалост и данас могући?

 

јеромонах Наум

Извор: СВЕШТЕНЕ ЕПИСКОПИЈА ГОРЊОКАРЛОВАЧКА

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ МАСАКРА

Страдање 400 најугледнијих Срба Глине

У Глини је и 70 година мало

О усташком логору Јадовно у Хрватском дому на темељима Глинске цркве

Милан Шећеровић: Приказ две књиге – Усташки покољи Срба у глинској цркви Ђура Аралице и Вучје срце Марије Лине Веке