Насиље над успоменама и повијешћу

Градско вијеће забранило је одржавање комеморација жртвама усташког режима испред Спомен дома у Глини
                                                                                                          tl_files/ug_jadovno/img/stratista/glina/spmen_dogm_glina.jpg
Као што се већ дуже времена очекивало и најављивало, већина вијећника Градског вијећа у Глини је на јучер одржаној сједници усвојила Одлуку о утврђивању мјеста полагања вијенаца, цвијећа и паљењу свијећа на подручју тог мјеста. Тиме је службено онемогућено одавање почасти српским жртвама масакрираним у глинској православној цркви и на другим локацијама око Глине крајем јула и почетком августа 1941. године. Наиме, одлука се односи и на Спомен дом, односно Хрватски дом, како је назван након војно-редарствене акције Олуја, који је саграђен на мјесту цркве у којој је заклано преко хиљаду Срба с Баније и Кордуна. Истом одлуком утврђено је да се осим гробља комеморације убудуће могу одржавати једино испред крижа католичке Цркве св. Ивана Непомука. Подсјетимо, та је црква минирана током задњег рата, при чему нису забиљежена страдања.


Од укупно 15 вијећника, за ову одлуку је гласало њих десет из редова десних странака, против је било двоје српских вијећника из СДСС-а и ДПС-а, док је троје осталих вијећника остало суздржано.


- Некима смета што се у Глини обиљежава страдање Срба испред Спомен дома, односно комеморација коју су задњих година организирали Српско народно вијеће, СДСС, градско Вијеће српске националне мањине, Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Доцумента и друге невладине организације - изјавио је за 'Новости' замјеник градоначелника Ђуро Стојић, који истиче да се таквом одлуком жели сакрити истина и уклонити сјећање на страдање невиног народа.


- По тој одлуци испада да ако желимо обиљежити 29. јула, датум кад је започео покољ у глинској цркви, требамо доћи на одлуком дозвољено црквиште и положити вијенац на ћирилици уз присуство православног свештеника јер је то обред на који имамо право. Нитко од вијећника није ми одговорио хоће ли се такав поступак протумачити као провокација - рекао је Стојић.


Стојић се запитао и на који ће се начин комеморирати успомена на борце Седме банијске ударне дивизије, чији је споменик срушен, као и сви остали антифашистички споменици.
Саша Милошевић, замјеник предсједника СНВ, нагласио је да је одлука глинског Градског вијећа бешћутна.
- Власт која забрањује комеморирање на мјесту тако страшнога, непорецивог злочина не заслужује повјерење и сурадњу, већ најоштрију осуду и хитан одлазак. Српске организације и Антифашистичка лига ће сасвим сигурно наставити комеморирања на мјесту испред некадашње српско-православне цркве, мјесту највећег усташког злочина изван сустава концентрацијских логора - рекао је Милошевић.


Но то није све. Осим што градске власти на челу с градоначелником Миланом Бакшићем редовно одбијају иницијативе за обнову спомен обиљежја и враћање изворног имена дома, предсједник ХДЗ-а Иво Жинић, који је и кандидат за новог жупана Сисачко-мославачке жупаније, у марту је јавно изјавио ће у догледно вријеме иницирати одржавање научног скупа (?!) који ће имати за циљ да докаже како се на том мјесту није догодио никакав злочин.
Нема сумње да овом одлуком комеморирање жртвама усташког геноцида престаје бити само градски проблем, већ постаје проблем свих антифашистичких снага у Хрватској, због чега се ускоро могу очекивати даљње реакције.

 

Извор: Portal novosti

 

Везане вијести: 

Kalendar genocida: 28. jul 1941. – Svjedočenje ... - Jadovno 1941.

Глина - Jadovno 1941.

Парастос за српске жртве усташког масакра у глинској цркви

Љубан Једнак: Говорило ми је нешто да ћу остат' жив