АНТИФАШИСТИЧКА ЛИГА ХРВАТСКЕ ОДАЛА ПИЈЕТЕТ УБИЈЕНИМ СРБИМА

Парастос страдалим Србима у глинској православној цркви

Парастос страдалим Србима у глинској православној цркви

Антифашистичка лига Хрватске одала је пијетет убијеним Србима из Глине и села некадашњег котара Вргинмост, а комеморација поводом обиљежавања 74 године од усташких злочина одржана је у Цркви рођења Пресвете Богородице у Глини, на мјесту некадашње православне цркве у којој су од јула до августа 1941. године усташе убиле готово 1.000 мушкараца из тог краја.

Парастос је предводио свештеник Српске православне цркве Слободан Дракулић, а положене су и руже испред Спомен-дома изграђеног 1969. године, саопштено је из Антифашистичке лиге Хрватске.

Представник Антифашистичке лиге Драго Пилсел напоменуо је да су "света мјеста" повезана обиљежјима вјере, завјета и ходочашћа. "Ваљало би да мјесто Цркве Пресвете Богородице у Глини добије значење које заслужује, како у свијести, тако и у историји", поручио је Пилсел.

Он је рекао да су размјере злочина који се догодио на овом мјесту понекад умањиване, а понекад увеличаване, али је додао да се злочиначки карактер догађаја не може негирати, умањити или избрисати.

"Овдје су се догодиле геноцидне радње које су имале за циљ брисање Срба са овога простора. Овдје су у посљедњем рату страдали и Хрвати. Зато нам је потребан дијалог, а он се мора темељити на истини", поручио је Пилсел.

На мјесту некадашње православне цркве у Глини 1969. године изграђен је Спомен-дом у којем је била изложена архивска грађа о почињеним злочинима.

Ову установу власти су непосредно након хрватске војне акције "Олуја" преименовале у "Хрватски дом", а то име и данас носи.

Исте године уништено је и спомен-обиљежје на којем су се налазила имена 1.564 жртве из Глине и околине које, упркос залагању активиста, још није обновљено.

Чланови Антифашистичке лиге Хрватске придружили су се дугогодишњим апелима и иницијативи да се Спомен-дому врати његово старо име, те да објекат буде враћен својој првобитној намјени – сусрету свих Глињана и Глињанки, те комеморацији једног од најтежих тренутака у хрватској историји.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Календар геноцида: 28. јул 1941. – Свједочење: Љубан Једнак ...

Комеморација жртвама усташког злочина у Глини - Jadovno 1941.

Забрана парастоса у Глини, наставак НДХ политике - Jadovno ...

Глина - Jadovno 1941.