KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV LUKOVIĆA

Prebilovci

Ћирилица

- Krivična prijava protiv Lukovića podnesena je zbog niza uvreda, neistina i grubih prijetnji upućenih pripadnicima srpskog naroda, posebno rodbini žrtava ustaškog terora, te zbog vrijeđanja samih žrtava i Prebilovaca - simbola stradanja srpskog naroda, objavljenih u tekstu na sajtu "Elektronskih novina" 17. avgusta pod naslovom "Mrtvi će započeti rat" - izjavio je predsjednik UO "Prebilovci" Milenko Jahura.

On smatra da je to krivično djelo naročito izraženo u samom naslovu teksta "Mrtvi će započeti rat", kao i u mržnjom nadahnutoj kleveti iz redakcijskog uvodnika:

"Tadašnje vjerske procesije i šetnje sa lobanjama bile su uvod u strašni rat"...

On kaže, da su ove uvrede, lažne optužbe i direktne prijetnje preteške i da kao takve zahtijevaju krivično gonjenje.

- Očigledno je da u našem društvu, koje se poziva na antifašstičke tradicije, Srbi, srpske vrijednosti i srpske žrtve ne uživaju istu zaštitu kao drugi. Reagovanje SND "Prebilovci" od 18. avgusta i ova krivična prijava treba da budu mali doprinos borbi za istinsku zaštitu osnovnih ljudskih prava i obuzdavanje narastujuće srbofobije u državi koja nosi srpsko ime - kaže Jahura.

Srpsko nacionalno društvo "Prebilovci" saopštilo je 18. avgusta da su "Elektronske novine" objavile tekst koji predstavlja uvredu za žrtve naci-ustaštva, te novu prijetnju Prebilovcima i Prebilovčanima izbjeglim u Srbiju, poslije genocidnog etničkog čišćenja u junu 1992. godine koje su provele vojska i vlasti Hrvatske i njeni sateliti u Hercegovini.

"Elektronske novine", čiji je glavni i odgovorni urednik Petar Luković, objavile su 17. avgusta tekst pod naslovom "RTS propaganda - Mrtvi će započeti rat", sa redakcijskim uvodom i člankom Jakše Raguža iz Hrvatskog instituta za istoriju.

U SND "Prebilovci" smatraju da je ovo pripremni propagandni poziv na novo nasilje nad Prebilovčanima, vjerovatno, pruozrokovan obilježavanjem 70-godišnjice stradanja srpskog naroda u genocidu izvršenom nad njim, te zahtjevom za obnovu Prebilovaca i spomenika žrtvama naci-ustaštva od 1941. do 1945. godine.

Od redakcije "Elektronskih novina" tada je zatraženo da objavi ovo reagovanje i izvini se svima koji su uvrijeđeni zbog objavljenog teksta.

 

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ISTINA OSLOBAĐA I LEČI