IZLOŽBA "MOJE JADOVNO" U LONDONU

English / Ћирилица

Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvaranju izložbe "Moje Jadovno", u Londonu, u petak, 01. novembra 2013. u 19:00 časova u Domu Episkopa Nikolaja, 89 Lancaster Road, London, W11 1QQ.

Organizatori izložbe: Crkva svetog Save u Londonu i Udruženje građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke. Autorski tim izložbe: Predrag Lozo, Dragoslav Ilić, Dušan Bastašić.

 

 

Јадовно 1941.

 

Prva izložba, 72 godine nakon velikog stradanja Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, nastavlja svoj put. Izložba koje je do sada viđena u: Novom Sadu, Beogradu, Sremskim Karlovcima iMitroviciMuzeju Semberije u Bijeljiniu dobojskom muzeju, Dereventi, Brodu, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju i Njujorku, biće postavljena i u Londonu. Zločin nad zločinima, i zločinci nad zločincima, u NDH nanijeli su narodu na ovim prostorima gubitke o kojih se još nismo oporavili. Posjetioci će imati priliku da upoznaju obične životne priče koje svjedoče o stradanju, kojeg olako zaboravljamo. Svjedočeći o Jadovnu, kao kompleksu logora smrti u kojem je prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, stradalo 40 123 žrtve, vidjećemo koliko je to stradanje dio porodičnog i nacionalnog identiteta.

Posjetioci izložbe, za koje pretpostavljamo da znaju malo ili gotovo ništa o veličini i brutalnosti zločina u ovom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja Srba i Jevreja. Ova izložba pored informativno-izložbenog karaktera ima i istraživački karakter u obimu u kojem je to metodološki moguće u radu sa ovakvom vrstom istorijskih izvora i istovremeno je putokaz kako se uopšteno sa vizuelnog stanovišta pristupa memorijalizaciji značajnih događaja, koji karakterno određuju identitetsko-sudbinske determinante jednog kolektiviteta.

Izložba je istovremeno i predmet stalne interakcije prošlosti i ljudi koji se njome bave sa naučnog stanovišta, ali i prosječno-informisanog posmatrača. „Zato su nam reakcije i odjeci izložbe veoma značajni“ , navode organizatori iz Udruženja studenata istorije ,, Dr Milan Vasić“ i Udruženja Jadovno 1941. Upravo ta interakcija stvara jednu novu dimenziju izložbe koja će sa novim mjestima izlaganja donijeti nove reakcije i odraze, koji su sastavani dio nastojanja da se u stručnu i širu javnost unese premisa o značaju formiranja kolektivnog pamćenja na stradale pretke, kao i pravilan društveni odnos prema njegovanju uspomene na njih.

 


Изложба Моје Јадовно у Лондону | Izložba Moje Jadovno u Londonu Изложба Моје Јадовно у Лондону | Izložba Moje Jadovno u Londonu

 

Posljednje poruke žrtava sa puta na gubilište, njihove prijeratne fotografije, ali i fotografije preživjelih članova njihovih porodica, sklopljene u jedinstvene životne priče opominju nas da je čovjek kao ličnost i njegova porodica, nažalost osnovna jedinka ovog strašnog zločina, kojoj moramo posvetiti najveću pažnju, da se između ostalog, ovakavi zločini više ne bi ponovili. Zločin genocida i Holokausta u NDH, svakako je imao i svoju ideološku pripremu kao prethodnicu i ona zauzima jedan značajan dio u izložbenoj koncepciji, kao i vrijeme poslije zločina u bivšoj Jugoslaviji, gdje možemo vidjeti jedan ideološki i dnevno-politički neadekvatan odnos društva prema stradalima i njihovim potomcima.

Ovo su samo neki od više dijelova koji čine izložbenu postavku „Moje Jadovno“ kao cjelinu i koji se najbolje „prežive“ i saosjete prilikom posjete i pregleda izložbe. Jadovno nikako nije ni po svom obimu ni po karakteru, lokalno stratište, pa je tako ova izložba  svojevrsno putujuće svjedočenje.

 

 

Везане вијести: 

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno 

БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моје Јадовно“ у Добоју (ВИДЕО)

12.03.2013. - ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно