Седница одбора за Јадовно

Latinica | English

На основу члана 108 тачка 3, Устава Српске Православне Цркве, а према указаној потреби доносимо Нашу следећу


О Д Л У К У

којом при Епархији горњокарловачкој оснивамо Одбор за обележавање и неговање сећања на жртве комплекса усташких логора Јадовно 1941. године.


Одбор сачињавају:
1.Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Герасим, председник
2.Господин Душан Басташић, доктор стоматологије из Бања Луке, подпредседник
3.Архимандрит Михаило, игуман манастира Гомирје
4.Протојереј-ставрофор Мићо Костић, парох ријечки
5.Протојереј Далибор Танасић, парох коренички
6.Господин Ђуро Затезало, историчар
7.Господин Раде Косановић, начелник Општине Крњак
8.Господин Милорад Делић, начелник Општине Врховине
9.Господин Слободан Платиша, директор Центра за развој при СНВ-у
10.Господин Синиша Љубојевић, доградоначелник Града Огулина 

 

Данас је у манастиру Пресвете Богородице одржана и прва седница овог одбора на којој је разматрано о раду самог одбора, његовим задацима и циљевима у предстојећем периоду његовог деловања.

 

ПРЕАМБУЛА

Нема српске православне породице пореклом са подручја које је покривала НДХ, а која нема директног или колатералног сродника убијеног у времену постојања те државе.
Усвајање страдања српског православног народа у трајно памћење нашег народа, представља не само дужан однос према нашим прецима него и одговоран однос према будућим поколењима у функцији превенције геноцида.

 

ПРОГРАМ РАДА

Одбор чува литургијски и сваки други спомен на Новомученике Јадовинске и све друге страдалнике на територији Епископије Горњокарловачке.
Одбор памти и сећа се својих мученика, проучава њихово страдање и литургијски их прославља.
Одбор окупља потомке и поштоваоце јадовинских жртава који ће својим радом и активностима допринети да се стане у крај забораву беспримерног злочина, који се догодио у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата на подручју комплекса логора Јадовно и на другим стратиштима.
Циљ рада одбора је, обелодањивање целом свету Јадовинске трагедије и чување помена на невине жртве, наше чланове породица, рођаке, сународњаке и њихове састрадалнике, који су побијени прије готово 70 година.

 

ПРЕДВИЂЕНЕ АКТИВНОСТИ ОДБОРА

1.Са структурама Епископије Горњокарловачке организовати служење парастоса Јадовинским Новомученицима сваке године, 24. јуна на Дана сећања.
2.Организовати парастос и сећање на невино убијене у недељу 26. јуна 2011. године, на Велебиту и у ували Слана на острву Пагу, као и сваке следеће године у суботу или недељу, по календару најближе 24. јуну текуће године.
3.Радити на допуни именичног пописа жртава на коме је др Затезало радио до 1990. године а наставио Музеј геноцида у Београду.
4.Радити на анимирању потомака да пишу и достављају своја сазнања о жртви њихових чланова породица, рођака и мештана на Јадовинском стратишту и прилажу фотографије и другу расположиву фактографију.
5.Радити на идентификовању јавних и приватних архива и извора који поседују историјску грађу везану за Јадовинско стратиште.
6.Организовати предавања и презентације о Јадовну 1941.
7.Радити на заштити регистрованих Споменичких места: Шаранова јама, место логора Јадовно и место логора Слана на острву Паг и на другим губилиштима широм Епископије Горњокарловачке.
8.Тражити начине да се у школске уџбенике и програме уврсти барем кратка информација о Јадовну 1941.
9.Тражити начине да се у музејским поставкама одвоји простор за Јадовинско стратиште.
10.Успостављати сарадњу са јеврејским организацијама које се баве темом Јадовна, заједничким српско-јеврејским стратиштем.
11.Радити на анимирању новинских агенција и свих врста медијских канала, посебно јавних сервиса да уступе медијски простор темама о геноциду српског народа у НДХ.
12.Радити на анимирању институција, како локалних тако и жупанијских и републичких да препознају важност и подрже активности одбора.
13.Тражити начине да се у појединим местима Р. Хрватске, са српском већином, по једна улица или трг назове именом Јадовинских жртава 1941.
14.Инсистирати код локалних, жупанијских и републичких институција да у своје календаре уврсте Дан сећања на Јадовно 1941.
15.Препознати начине да се помогне одржавање Прве међународне коференције о Јадовну 1941., која ће се одржати у Бањалуци 24. јуна 2011. године.
16.Радити на идентификовању домаће и стране легислативе и резолуција везаних за очување споменичке баштине из Другог светског рата и неприхватљивости фашизма као идеологије општег зла, мржње међу људима и међусобног истребљења.
17.Радити на идентификовању домаћих и страних институција и фондова који финансирају пројекте на тему чувања успомене на страдање у Другом светском рату.

На путу остварења својих програмских циљева, одбор нуди и спреман је на сарадњу са појединцима и институцијама у земљи и иностранству.


У Доњем Будачком
22. фебруара 2011. године

 

Извор: СВЕШТЕНА ЕПИСКОПИЈА ГОРЊОКАРЛОВАЧКА

Везане вијести: ОСНОВАН ОДБОР ЗА ЊЕГОВАЊЕ СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВИНСКЕ ЖРТВЕ