Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Akademik Srboljub Živanović: Nema oproštaja bez priznanja grehova i pokajanja

Akademik Srboljub Živanović

Akademik Srboljub Živanović

Na komemoraciji u Donjoj Gradini, stratištu Jasenovačkog sistema hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, u kome je prema nalazu Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu ubijeno od 1942. do 1945. godine preko 700 000 Srba, 23 000 Jevreja i 80 000 Roma, među kojima je bilo preko 110 000 dece ispod 14 godina starosti, predsednik vlade Republike Srbije je rekao da se žrtve ne smeju zaboraviti, ali da zbog budućnosti zločine treba oprostiti.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu podseća da niko nema pravo da oprosti zločincima i celom hrvatskom narodu zločine sve dok se javno ne priznaju gresi i izrazi pokajanje. Tek onda može doći do oproštaja grehova i zločina genocida protiv Srba, Jevreja i Roma.

Postavlja se pitanje da li iko iz sadašnje generacije ima pravo da izrazi oproštaj u ime stotina hiljada nevinih žrtava, ili pak u ime 110 000 pobijene dece.

Nekadašnji predsednik Republike Srbije je pokušao da izrazi oproštaj hrvatskim zločincima, koljačima iz redova hrvatskog naroda, ali bez uspeha.

Nažalost, dokle god desetine hiljada hrvatske omladine na javnim skupovima uzvikuje parole protiv Srba, i dokle god stotine hiljada Srba proteranih iz Hrvatske ne mogu da se vrate u svoje domove, nema ni govora o nekom oproštaju i pomirenju.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu (u kojoj nema predstavnika iz Srbije, ni iz Hrvatske, ili sa teritorije bivše Jugoslavije) smatra za svoju dužnost da upozori svakoga da nema oproštaja zločincima bez priznanja grehova i iskrenog pokajanja. Zločini geocida protiv Srba, Jevreja i Roma nikada ne zastarevaju i ne smeju da se zaborave.

Profesor dr Srboljub Živanović,

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu

Solun, Grčka

Izvor: Borba za veru

Vezane vijesti:

DONjA GRADINA – SRPSKI JAD VAŠEM – Jadovno 1941.

SRBOLjUB ŽIVANOVIĆ – Genocid nad Srbima još uvek traje …

Prof. dr Srboljub Živanović: Ko je bio fra Srećko Perić …

Srboljub Živanović: U Jasenovcu stradalo … – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: