fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nenad Popović: Marš u slavu antifašizma

Sa osećajem poštovanja i ljubavi juče sam bio deo „Besmrtnog puka“ koji je marširao Beogradom

Nenad Popović
Nenad Popović

SA osećajem poštovanja i ljubavi juče sam bio deo „Besmrtnog puka“ koji je marširao Beogradom. Nosio sam fotografije svoje bake koja je, tokom izvršenja zadatka, zarobljena i mučki ubijena u Jasenovcu i dede, koji je poginuo u borbi pred sam kraj Drugog svetskog rata. Oboje su dali svoje živote za slobodu.

Oni su bili među milionima žrtava koje su porazile najveće zlo u istoriji čovečanstva. Porazili su nacizam. Zato je Dan pobede, 9. maj, tako poseban i važan dan. To je dan kada su Rusija i Srbija, marširajući rame uz rame na pravoj strani istorije, pobedili ideologiju logora smrti i gasnih komora.

Juče su Beograđani i ljudi iz svih krajeva Srbije nosili fotografije svojih najmilijih u maršu mira i sećanja. Juče je Beograd video te fotografije, koje su deo našeg porodičnog i nacionalnog nasleđa. Naši preci nisu podlegli zlu fašizma. To su lica koja su stvarala istoriju, sadašnjost i budućnost, pred kojima stojimo uzdignute glave, s velikom ljubavlju i poštovanjem.

Srbija, kao saveznik i prijatelj Rusije, i kao zemlja koja je posle Rusije, u odnosu na broj stanovnika, dala najveći broj žrtava u borbi protiv nacizma, od juče ima svoj „Besmrtni puk“.

Noseći portrete svojih stradalih očeva i majki, baka i deka, mi zapravo nosimo čitavu istoriju naše zemlje u rukama. Na tu istoriju, Srbija može da bude ponosna.

Slike boraca stradalih za slobodu Srbije, pokazale su čitavom svetu da Srbija i Rusija, kao nekada, i danas marširaju na pravoj strani istorije.

Mnogi stradali, poginuli su kao braća po oružju, boreći se zajedno u rovu sa Rusima. Mnogi od njih su zajedno ginuli, štiteći jedan drugog. Mnogi od njih su dali svoj život, da bi onaj drugi preživeo. To bratstvo u ratu, sačuvano je i u miru.

To je posebno važno danas, jer kako se u svetu ponovo bude sile koje daju legitimitet nacizmu, tako se sve snažnije učvršćuje prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda. Ideologija dominacije i uništenja naroda, nikada više ne sme da se probudi i svet dovede na ivicu kataklizme.

Srbija i Rusija osećaju te potrese i zato se ponovo zbližavaju, držeći fotografije svojih stradalih predaka kao putokaze. Njihova lica, pokazuju nam pravi put. To je put slobode, pravde i antifašizma. Naši najbliži su za te tekovine dali živote, mi ih danas ne smemo izdati.

Pred sobom imamo, kao nekada, put dobra ili put zla. I Rusija i Srbija, ma kako velike bile naše žrtve, biraju stranu dobra. Biraju svet ravnopravnosti i mira. Biraju svet bez ratova i kriza, biraju svet nacionalnog dostojanstva.

Zato je Dan pobede toliko važan i zato moramo podsećati našu decu iz dana u dan, iz meseca u mesec, iz godine u godinu, kakav su podvig načinile Rusija i Srbija, zajedno sa zapadnim saveznicima. Naša deca moraju da znaju ko su bili heroji, a ko zločinci. Zato smo juče koračali u „Besmrtnom puku“. Zbog naše dece i njihove budućnosti.

Jer, dok traje sećanje na stradale heroje, naša deca će znati da izaberu put istine i pravde. I sve dok traje sećanje na borbu Srbije i Rusije, naša deca neće biti prevarena pokušajima da se istorija nasilno promeni: da se u morbidnoj predstavi buđenja nacizma, ubice predstavljaju kao žrtve, a žrtve kao ubice. Istina je, srećom, neizbrisiva. To su slike stradalih u borbi protiv nacizma, to su lica naših najbližih.

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: