fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Апелациони суд одобрио изручење Азре Башић

Амерички савезни Апелациони суд подржао је одлуку о изручењу Азре Башић због сумње да је починила ратни злочин над српским заробљеницима током рата у БиХ, али она још неће бити испоручена због правних препрека.

Суђење Фото: илустрација
Суђење Фото: илустрација

Башићева се жалила на одлуку судије Окружног суда Керен Калдвел која је рекла да она може бити изручена ради суђења у БиХ.

Адвокат Башићеве, Патрик Неш тврдио је да споразум не омогућава испоручење америчких држављана у БиХ и да власти те земље нису објавиле одговарајући налог за хапшење.

Трочлано судско вијеће Шестог апелационог суда није сагласан са овим тврдњама и донио је одлуку да постојећи споразум између САД и БиХ не забрањује изручење Башићеве.

Судско вијеће наводи да, иако не постоји документ насловљен као „налог за хапшење“ у папирима пристиглим из БиХ који терете Башићеву, у другим папирима у истом досијеу постоји важећа потјерница.

Овом одлуком омогућено је изручење Башићеве.

Међутим, Калдвелова је одобрила захтјев Неша да се испоручење не изврши док он од Врховног суда не затражи да размотри жалбу његовог клијента.

Уколико Врховни суд донесе одлуку о испоручењу Башићеве ни то неће бити коначно, јер коначну одлуку о томе доноси амерички државни секретар.

Башићева се први пут појавила пред судом у САД 18. марта, када је говорила о свом боравку у Кентакију, наводећи да је око двије године била запослена у фабрици „Нестле“.

Истрагу против Башићеве води Окружно тужилаштво у Добоју због сумње да је као командир 108. Ријечке бригаде Хрватске војске починила ратни злочин против цивила на подручју Дервенте од априла до јула 1992. године.

Први логор за Србе на подручју Дервенте формиран 12. априла 1992. године, био је у Дому ЈНА и кроз њега је прошло више од 200 Срба. У овом логору пред заробљеним Србима убијени су Чедо Чудић и Благоје Ђураш, а силоване су Б.С. и М.З.

У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су затрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила као припадник ХВО-а.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

Азра Башић ће бити изручена БиХ?

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: