fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pomen za Srbe ubijene u hrvatskoj akciji „Maslenica“

 U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za Srbe iz Ravnih Kotara u Hrvatskoj koji su ubijeni prije 23 godine u vojnoj akciji hrvatske vojske "Maslenica" i na Malom Alanu.
Crkvi Svetog Marka – parastos

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za Srbe iz Ravnih Kotara u Hrvatskoj koji su ubijeni prije 23 godine u vojnoj akciji hrvatske vojske „Maslenica“ i na Malom Alanu.

Parastosu su prisustvovali predstavnici Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ sa sjedištem u Beogradu, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac, predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i članovi porodica žrtava.

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. godine izvršile agresiju pod kodnim nazivom „Maslenica“ na južne dijelove Republike Srpske Krajine /RSK/, što je bila treća po redu agresija Hrvatske na područje pod zaštitom UN.

Ubijeno je 348 osoba od kojih 35 žena i troje dece, a početkom akcije masakrirana su 22 vojnika Republike Srpske Krajine na Malom Alanu, koji su mučeni i zvjerski ubijeni.

Dragana Đukić, predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“, koje je organizovalo parastos, izjavila je novinarima ispred Crkve Svetog Marka da su na današnji dan 1993. godine opustošena srpska sela na području Malog Alana i Ravnih Kotara.

„Sravnjena su sa zemljom sela Smoković, Islam Grčki i Kašić. To su bila čisto srpska sela koja su ciljano spaljena, uništena kao i srpska kultura i crkve. Tom narodu toliko je ciljano utjeran strah u kosti da se poslije svega niko više nije vratio i niko nije obnovio kuću. Danas svi žive u trećim zemljama“, rekla je Đukićeva.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da je akcija pod kodnim nazivom „Maslenica“ pokazala da je međunarodna zajednica dala podršku Hrvatskoj za vojnu reintegraciju Krajine.

„Ova akcija je pokazala da Unprofor nije nikakav garant mira i zaštite srpskog stanovništva, kao što je bilo propisano Vensovim planom, i da SR Jugoslavija ne namjerava dvojno djelovati u zaštiti srpskog stanovništva, kako je bilo obećano u Beogradu prilikom prihvatanja Vensovog plana“, naveo je Štrbac.

Prema njegovim riječima, ovom akcijom je krenula propast RSK i samo su se redale još gore operacije i akcije sve do „Oluje“, kada je u potpunosti etnički očišćena RSK, i danas su, nažalost, Srbi u tragovima u onom što se nekad zvalo Republika Srpska Krajina.

Štrbac je ukazao da za ovu akciju nije otvorena nijedna istraga, da nema ni optužnice, a kamoli presude.

„Postojala su samo dva slučaja gdje je otvoren pretkrivični postupak i to prije pet – šest godina u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine. Oni su taj dokazni materijal prema sporazumu sa hrvatskim tužilaštvom dostavili njima i oni to, koliko ja znam, otežu u nedogled“, naveo je Štrbac.

Hrvatske vlasti tako postupaju iako se, kako ističe Štrbac, sve zna.

On napominje da je nedavno naišao na dokumente hrvatske strane u kojima se pripadnici jedinice koji su izvršili masakr na Malom Alanu hvale i opisuju u detalje ko je u tome učestvovao.

„Naišao sam i na dokumente ili izjave pripadnika Unprofora, pred čijom se osmatračnicom desio taj zločin. I oni sve znaju, i oni su pisali, slali dokumentaciju na sve strane i do Savjeta bezbjednosti, ali ništa se nije preduzelo do današnjeg dana“, naveo je Štrbac.

Nakon parastosa u Tašmajdanskom parku, položeno je cvijeće na spomen-ploču stradalim Srbima.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Danas parastos za stradale Srbe u Ravnim Kotarima, ubijene januara 1993. godine

MASLENICA – Hrvatska slavi datume stradanja Srba

U HRVATSKOJ „PRAVDA BAČENA U PRAŠINU“

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: